Helyi közélet

2015.08.08. 08:14

Katasztrofális az aszályhelyzet!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyei gazdáknak jelentős terméskieséssel kell számolniuk a rendkívüli aszályos időjárás miatt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyei gazdáknak jelentős terméskieséssel kell számolniuk a rendkívüli aszályos időjárás miatt.

Ellentétben a múlt esztendővel, amikor más megyéknél itt kedvezőbbek voltak az időjárási körülmények, az idén a példátlanul aszályos és tikkasztó nyárnak „dobogós” vesztesei lehetnek a szabolcs-szatmár-beregi gazdák.

Aki gépen szállt fölébe, annak komoly gondokkal kell szembesülnie megyénk szántóföldjei láttán. – Belátni a kukorica-, napraforgósorok közé, ami ilyenkor sajnos nem sok jót jelent: furulyáznak a tengerik, lankad a forgó és többi kultúra is – mondja a szabolcsi tájat mint parlagfűtérképet levegőből földeríteni hivatott szakember.

Jelentős terméskiesés

A zöldségágazatban is jelentős károkkal jár a helyenként már-már sivatagi szárazság.

– A légköri aszály még öntözött körülmények között is hatalmas gondot okoz a paprika, paradicsom termésében – osztja meg térségi tapasztalatait a Syngenta kertészeti területi képviselője. Aros József hozzáteszi:

– Jelentős terméskieséssel kénytelenek máris kalkulálni a termelők. Ilyen időben a tápanyag-utánpótlással is igen körültekintően kell bánni. Több táblában is jelentkezik például a kalciumhiány, de hiába pótolná a gazda az öntözővízbe adagolva ezt a paprika, paradicsom számára fontos tápanyagot, 18 Celsius-fok fölötti hőmérsékletnél képtelen fölvenni a növény. A napégés ugyancsak tönkreteszi a termést, s nemcsak a zöldségféléknél, de az alma, sőt, a dinnye esetében is.

Rengeteg eső hiányzik

Megállás nélkül dolgozik a csepegtető öntözőberendezés a nagyhalászi Agro-Halász Kft. héthektáros szabadföldi paprikaültetvényén, de a ­rekkenő hőség és az erős napsütés így is kihat a növényzetre.

– Katasztrofális méreteket öltött térségünkben az aszály – kesereg a médiának kizárólag a turizmus gyönyöreire koncentráló hírein háborgó Nagy Mihály, az agrárvállalkozás ügyvezetője. Az utóbbi két hónap alatt – írd és mondd – 5,5 mm csapadék hullott, az is háromszorra, hogy azonmód elpárologjon.

– Legalább 250 mm eső hiányzik a talajainkból. Egy az egyben kiszáradt a tavasszal telepített 12 hektárnyi nyárfásunk. Bár korszerű öntözési berendezéseink vannak, a kukoricáink többségét nem tudjuk öntözni, mert – állítólag a ’80-as években volt hasonló – nincs egy csepp víz sem a csatornákban. Ennek következménye, hogy több táblában is rosszul, vagy sehogy nem termékenyültek a csövek.

 

Nem kaptak kompenzálást

– Már a szatmári térségben is furulyázik a tengeri, de a zöldségféléket nagyrészt öntözzük, így azok még állják a forró nyarat – számol be az önkormányzat által integrált zöldség termeléséről ismert Garbolc polgármestere.

Nagy Roland hozzáteszi: – Az az igazság, hogy mi szeretünk ilyen körülmények között termelni, mivel intenzív zöldségtermesztést folytatunk, s ilyenkor éri meg igazán. Csepegtető öntözés megy éjjel-nappal, a vízzel együtt adjuk a tápanyagot is. A bakhátas művelésnél fóliatakarással óvjuk a talaj nedvességét a párolgástól. A fóliasátorban uralkodó klímaviszonyok viszont igen csak megviselik a növényeket és a benne dolgozókat egyaránt. Minket a pünkösdi jégverés fogott meg nagyon, mivel a növényeken akkor esett nyílt sebeket gyógyítandó jóval többet kellett fordítanunk növényvédelemre. Ezzel együtt lesz terméskiesésünk, ám eddig egyet forint kompenzálást sem kaptunk a jégvihar okozta kárunkat enyhítendő.

Túl sok a lecsónak való

A hőség miatt nagyon sok a deformált, szabálytalan paprika, ami csak lecsónak adható el.

– Az étkezési paprika és paradicsom esetében jelentős terméskiesést tapasztalnak a gazdálkodók, a betakarított termés minősége pedig elmarad a kívánt szinttől – nyilatkozta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke magyarázatát is adva a történteknek: – A melegben a termés nem tudott megfelelően fejlődni, így nagyon sok a deformált, szabálytalan paprika, ami csak lecsónak adható el. A paradicsom esetében a hőség miatt 20–30 százalékkal kevesebb a bogyó a növényeken – tette hozzá.

Most a legolcsóbb a paprika és a paradicsom, a lecsószezon várhatóan augusztus 20-a után zárul, ekkortól indulhatnak felfelé az árak.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában