Helyi közélet

2015.08.01. 12:23

Középkori ezüstkincs a járda alatt

Porcsalma - Járdafelújítás közben bukkantak rá a 16–17. századi ezüstérmékre.

Porcsalma - Járdafelújítás közben bukkantak rá a 16–17. századi ezüstérmékre.

Porcsalmán egy járda felújítása során közel két kilogramm tizenhatodik-tizenhetedik századi ezüstérmét találtak. A területet a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészei pénteken átvizsgálták, s a leleteket beszállították a múzeumba.

– A szegélykőhöz tettük a zsinórt, már ástuk a mélységet, és egyszer csak találtunk egy régi szilke- vagy vázaszerűséget. Amikor az ásóval kifordítottuk, megtaláltuk a sok furcsa, rozsdás, zöld érmét – mesélték a település közmunkásai, akik a Mező utcai járdafelújítás során akadtak rá a nem mindennapi leletre. – Az egyikünk még meg is kérdezte, ki áshatott el ennyi söröskupakot, de aztán láttuk, hogy ezek sokkal laposabbak.

A munkások azt mondják, soha nem találtak még semmit a föld mélyén, így nagyon örülnek az érméknek. Először a közmunkások irányítóját értesítették, majd a község jegyzője szólt a Jósa András Múzeum régészeinek: különlegességre bukkantak.

– A leletről, melynek a resta­urálása nem történt meg, úgy gondoljuk, hogy 16–17. századi ezüst pénzérmék – árulta el a helyszínen érdeklődésünkre Tompa György régész, s úgy saccolja: mintegy másfél kilogramm lehet a leletkincs súlya. – Az érméket egy edényben rejtették el, ezt onnan tudjuk, hogy nemcsak a töredékeit találtuk meg, hanem belül is ugyanaz a zöldes színű patina borította, mint az érméket – árulta el Tompa György. Megtudtuk azt is: a megyében nem egyedülálló, de különleges ezüstkincsről van szó. Néhány éve Ura határában bukkantak hasonló korú pénzérmékre.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában