Helyi közélet

2015.08.22. 15:47

Paták dobogtak, huszárok randevúztak Nyíregyházán

Nyíregyháza - Szombaton immár a tizennegyedik huszártalálkozóra várták az érdeklődőket Nyíregyházára, a magyar huszár szobrához.

Nyíregyháza - Szombaton immár a tizennegyedik huszártalálkozóra várták az érdeklődőket Nyíregyházára, a magyar huszár szobrához.Bár a magyar huszárnak szobra is van Nyíregyházán 1997 óta, amit a hálás utókor a hősök tiszteletére állított, azonban a legmagyarabb fegyvernem szellemisége és értékrendje úgy öröklődhet apáról fiúra, ha ápoljuk is a hagyományokat. Ezt a célt szolgálják a Nyíregyházán kétévente megrendezett huszártalálkozók. Nem véletlen, hogy a megyeszékhely és a Jósa András Múzeum dr. Bene János igazgató vezetésével felvállalta ezeknek a „randevúknak” a megszervezését, hiszen a település több évtizeden keresztül híres volt huszárezredéről.

A képre kattintva nyílik a galéria. | Fotó: Pusztai Sándor

Szombaton immár a tizennegyedik találkozóra várták az érdeklődőket az Országzászló térre, a magyar huszár szobrához, bár sokan aggódtak, hogy a délelőtti zápor elmossa az ünnepi eseményt. A fúvószenekar pattogó hangjára, a paták dobogására azonban elállt az eső, s a résztvevők méltóságteljes ünnepség keretében idézhették fel hős huszárok dicsőségét. Először egyperces néma gyászszünettel mindazokra a huszárokra emlékeztek, akik a közelmúltban hunytak el. Így nem lehetett már itt az ünnepségen vitéz Szabó László, aki tavaly novemberben 98 évesen halt meg. Megtisztelte azonban személyesen az ünnepséget az egyik legöregebb huszár, a 95 esztendős Tomasovszki Mihály.

A házigazdák nevében dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Felidézte, hogy kezdő történészként a harmadik huszártalálkozó szervezésébe kapcsolódott be, s nagy élményt jelentettek számára a tisztek és közlegények történetei, hiszen ahogyan felidézték a múltat, az a könyvekben nem található. Szólt arról, mivel Nyíregyháza és a huszárság története szorosan összefonódott, ebben az évben a nyíregyházi értéktár része lett a huszárság. Éppen ezért fontos a hagyományőrzés, a felnövekvő generációknak tudnuk kell, hogyan éltek a huszárok, hogyan harcoltak, milyen értékeket képviseltek.

– A világ számára is példaértékűt alkotott a magyar huszárság. Franciaországban, de még az Amerikai Egyesült Államokban is tudják, hogy kik voltak a huszárok – ezt már dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke mondta ünnepi beszédében . – A huszárok nevéhez fűződik a haza iránti hűség, a helytállás, a bátorság, a bajtársiasság, a leleményesség. Ezeket az értékeket ápolnunk kell. Az élet rendje, hogy az egykori huszárok közül egyre kevesebben vannak közöttünk, ezért csak az elismerés és a tisztelet hangján lehet szólni azokról a hagyományőrző bandériumokról, amelyek ápolják a huszárok emlékét. Nyíregyháza katonaváros, annak ellenére, hogy most nincs laktanyája, de a polgárai fejében, a fiatalok tudatában ott él a katonai szellem. Erre mi szabolcsiak legyünk büszkék, s hirdessük is büszkén – tette hozzá a nyíregyházi származású vezérkari főnök.

Az ünnepi gondolatok után a történelmi egyházak képviselői ökumenikus hálaadást tartottak, majd a város és a megye vezetői, honvédségi szervezetek elöljárói, egykor huszárok leszármazottai elhelyezték a hála koszorúit a szobornál.

Szombat délután a múzeumfaluban folytatódik sok-sok érdekes programmal a huszártalálkozó, vasárnap pedig 9.30 órától a Huszár Emlékkertben idézik fel a könnyűlovasság dicső múltját.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában