Helyi közélet

2015.08.06. 15:44

Sztráda a keleti határig

<em>Amikor először keveredtem autópályára, akkor az M3-as még csak Gyöngyösig tartott. Nagy élmény volt, hiszen a már akkoriban is rendkívül forgalmas 3-as főúton csúcsidőben csak araszolva lehetett haladni, sok volt a baleset is. Aztán a ’90-es évek második felétől elkezdett nyújtózkodni az M3-as: előbb Füzesabonynál, majd Polgárnál hajthattunk fel a sztrádára, hogy biztonságosabban és főként jobb tempóban közelítsük meg a célállomást. Aztán eljött a várva várt nap: 2007-ben az M3-as autópálya elérte Nyíregyházát.</em> Györke László jegyzete.

Amikor először keveredtem autópályára, akkor az M3-as még csak Gyöngyösig tartott. Nagy élmény volt, hiszen a már akkoriban is rendkívül forgalmas 3-as főúton csúcsidőben csak araszolva lehetett haladni, sok volt a baleset is. Aztán a ’90-es évek második felétől elkezdett nyújtózkodni az M3-as: előbb Füzesabonynál, majd Polgárnál hajthattunk fel a sztrádára, hogy biztonságosabban és főként jobb tempóban közelítsük meg a célállomást. Aztán eljött a várva várt nap: 2007-ben az M3-as autópálya elérte Nyíregyházát. Györke László jegyzete.

A nyújtózkodás azonban nem maradt annyiban, hiszen két szakaszban elkészült a széles aszfaltsáv egészen Vásárosnaményig.

Amikor mindezekről még csak az elképzés szintjén beszéltek a szakemberek (meg a politikusok), arról volt szó, hogy az M3-as Vásárosnaménynál kettényílik: a villa az egyik ága Záhonynál, a másik pedig Barabásnál éri el a magyar–ukrán határt. Hogy a másik elképzelés is megvalósul-e valaha, ma még nem tudni. (Én legalábbis nem hallottam egy ideje róla.)

Azt viszont tudjuk, hogy belátható időn belül elkezdődik a Vásárosnamény és Záhony közötti, mintegy 38 kilométeres szakasz tervezése, melyre a napokban írta ki a tendert a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Igaz, ez nem autópálya lesz, hanem „csak” gyorsforgalmi út, melyet M34-esként becézünk majd. Nem lényegtelen, hogy a tervezés finanszírozási forrása EU-s támogatás; az autópálya ugyanis szerepel a 2014–2020 közötti uniós programozási időszak projektjei között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában