Helyi közélet

2015.08.28. 17:11

Tour nem csak a Túr mentén

Nyíregyháza - Túravezetőket képeztek a középkori templomok útjához. 

Nyíregyháza - Túravezetőket képeztek a középkori templomok útjához. A hat éve beindított, három ütemben megvalósuló Középkori templomok útja program folytatását jelentette az SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft., a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közösen elnyert pályázata.

Ennek révén végezte el a Tiszántúli Református Egyházkerület a gacsályi református templom famennyezetének felújítását, amely a Felső-Tisza-vidéken a párját ritkítja. Úgyszintén modernizálhatta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Erdély legnagyobb román kori monostortemplomának, az ákosi református szentély belső berendezéseinek restaurálását.

– Sikeresek voltak a különböző promóciós rendezvények a magyar-román határtérség meghatározó turisztikai centrumaiban, Nagykárolytól Szatmárnémetin át Nagyváradig. Széles körben népszerűsítettük azt az egyedülálló turisztikai tematikus túrát, aminek korántsincs még vége, sőt, most kezdődik igazán a hódító útja – említette Kondra Laura, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség igazgatója.

– Túravezetői képzést szerveztünk a megyei és a városi természetbarát szövetséggel karöltve együttműködve. A gyalogos és kerékpáros bronzjelvényes túravezetői kurzuson huszonketten tettek sikeres vizsgát, akik mindannyian a „Középkori templomok útja” túravezetői lesznek – újságolta Deák Attila, az ügynökség vezető menedzsere.

A pénteki rendezvény során Haraszti Béla a szövetség képviseletében nyújtotta át a túravezetői okleveleket, bízva abban, hogy hamarosan a gyakorlatban adják át a képzésen szerzett tapasztalataikat az agilis vizsgázók.

KM–LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában