Helyi közélet

2015.08.07. 07:17

Videó: Időzítetlen biobomba ketyeg Záhony tőszomszédságában

Záhony - Megdöbbentő felvételek jelentek meg nemrég az interneten, amelyek az ukrán-magyar határváros – Csap – szennyvíz-tisztító telepén uralkodó minősíthetetlen állapotokról készültek.

Záhony - Megdöbbentő felvételek jelentek meg nemrég az interneten, amelyek az ukrán-magyar határváros – Csap – szennyvíz-tisztító telepén uralkodó minősíthetetlen állapotokról készültek.

A közzétett videókkal kapcsolatos bővebb kommentárt a város független sajtókiadványában, a Mij Csop-ban (Én Csapom) osztottak meg a készítők. A város kommunális vállalata által üzemeltetett víztisztító telepen az általuk tapasztaltak szerint a berendezések mintegy fele működésképtelen.

Az ülepítő és szelektáló medencékben csak holmi imitált tisztítás folyik, szűrőknek nyoma sincs, így a közel 10 ezer lakosú település szennyvize gyakorlatilag tisztítatlanul ömlik Záhonnyal épp átellenben a Tiszába – olvasható a kiadvány honlapján.

Tény, hogy a csapi szennyvíztelep még az 50-es években került kialakításra, amikor a város lakosságának száma a fele volt a jelenleginek. Ráadásul azóta számos vasúti üzem és egyéb ipari szennyvízforrás létesült a település körzetében. Az elhasznált víz tisztítására szolgáló telep viszont azóta sem bővült szemernyire sem, sőt a független Ukrajna megalakulása óta tapasztalható forráshiány miatt a húsz éve még üzemelő berendezések fele is ócskavassá vált.

Talán nem ártana, ha a magyarországi vízügyesek, független EU-s ellenőrök bevonásával egy rajtaütésszerű, alapos szemlét tartanának a helyszínen, amely gyakorlatilag centiméterekre fekszik Magyarország és az unió határától, és egyfajta időzítetlen biobombaként ketyeg, amely bármikor tönkrevághatja a Tisza folyót és annak élővilágát.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában