Helyi közélet

2015.08.28. 11:31

Világsztárral nyit péntek este a Vidor Nyíregyházán

Nyíregyháza - Péntek este fél hétkor az ünnepélyes megnyitóval elindul hazánk egyik legnagyobb összművészeti rendezvénye, a VIDOR Fesztivál, ahol 9 nap alatt 60 helyszínen 400 programot rendeznek. A péntek esti sztárfellépőt, Bassekou Kouya­tet ismerősként köszönthetjük, hiszen 2010-ben a VIDOR Fesztivál színpadán láthatta őt először a magyar közönség.

Nyíregyháza - Péntek este fél hétkor az ünnepélyes megnyitóval elindul hazánk egyik legnagyobb összművészeti rendezvénye, a VIDOR Fesztivál, ahol 9 nap alatt 60 helyszínen 400 programot rendeznek. A péntek esti sztárfellépőt, Bassekou Kouya­tet ismerősként köszönthetjük, hiszen 2010-ben a VIDOR Fesztivál színpadán láthatta őt először a magyar közönség.

A Maliban született művész a lant ősének tekinthető ngoni mestere, ő volt az, aki az ősi hangszert forradalmasította.

Mielőtt megalakította zenekarát, a Ngoni Ba-t, olyan mali sztárokkal játszott együtt, mint Toumani Diabate és Ali Farka Toure. Első lemezével, a 2007-ben megjelent „Segu Blue”-val elnyerte a BBC-től „Az év afrikai előadója” és „Az év afrikai lemeze” címet, az azt követő „I speak fula” című albumát pedig Grammy-díjra jelölték.

Legújabb lemeze, a 2015-ös „Ba Power” amelyben a Ba jelentése erős, nagy és ugyanakkor együttes, közvetíti Bassekou üzenetét: azt szeretné, hogy a zenéjéből áradó erő minél több embert megérinthetne. A The Daily Telegraph a zenészről azt írta: „Kouyaté a hagyományos ngoni száraz hangzását elek­tronikus torzító és pedáleffektusok segítségével frissítette fel, ezzel egy nagyon egyedi hatást ért el, a fémes pengéstől a mormoló blues-ra emlékeztető üvöltésig”


A fesztivál pénteki programja

Nyíregyháza, Kossuth tér

15.30–19 óra: Utcazenészek

18.30: Megnyitóünnepség

19 óra: Borbély Mihály Balkán Jazz Projekt-koncert

20.30: Bassekou Kouyate & Ngoni-­koncert

VIDOR kert

22.30: Funk Off (A csapat 2013 októberében alakult, nem kisebb céllal, minthogy minőségi funkyzenét nyújtson az éjszaka szerelmeseinek. A próbákon hamar kiderült, hogy a tagok a funkyn túl más stílusokban is otthonosan mozognak.)

Móricz Zsigmond Színház

19 óra: Trükkök (nagyszínpad)


Szemet-agyat elkápráztat

A Recirquel Újcirkusz Társulat és a MÜPA közös produkciója, a Trükkök péntek este héttől látható a nagyszínpadon, a cím pedig természetesen nem véletlen. A Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult társulat sok-sok telt házas előadást adott itthon és külföldön, ma este az előadásaikból készült exkluzív válogatást láthatja a nyíregyházi közönség. „A cirkuszban a lényeg (…) a szemet-agyat elkápráztató trükk, márpedig itt abból akad bőven.”


Erőteljes ritmusok és áttetsző, lírai melódiák

Az ünnepélyes megnyitó után, 19 órakor lép a Kossuth tér színpadára a Borbély Mihály Balkán Jazz Project, amely a Quartet B és a Vujicsics együttes közös koncertjei során jött létre a nép- és világzene, a jazz és kortárs zene területén is otthonosan mozgó, Artisjus-, eMeRTON-, Lovagkereszt- és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig megosztott Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály vezetésével, hasonló gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Koncertjeiken a népzene, a jazz és világzene rajongói különleges élményre számíthatnak: erőteljes ritmusok, finoman áttetsző, lírai melódiák és fergeteges táncdallamok egyaránt megszólalnak.


Vicces idézetek a lábunk alatt: aszfaltkémlelés

Fergeteges kavalkád indul ma: élő szobrok, karikaturisták, bohócok, zsonglőrök, ugrókötelesek, gördeszka-bemutató és több tucatnyi zenekar az autentikus népzenétől a bluesig, a fúvósötöstől a vonósnégyesig. Senki ne ijedjen meg, ha kilenc napig olyan emberekbe botlik Nyíregyházán, akik folyamatosan különféle kitekert pozíciókban a földet vizslatják maguk előtt! A jelenség oka egyszerű: vicces idézetekkel telik meg az aszfalt, hogy két program között is legyen okunk a nevetésre és a vidámságra! Aszfaltkémlelésre fel!


A víz és a természet különleges ötvözete

A kulturális programok sokasága mellett a fesztiválszervezők nagy gondot fordítanak arra, hogy megjelenjenek fontos feladatokat ellátó civil szervezetek, hogy kialakulhasson párbeszéd különböző társadalmi csoportok között, de a turisztika is helyet kap az eseményen. A ma induló fesztiválon a Tisza-tó lesz az egyik „vendég”.

Alig pár órás autózással gyógyfürdők sokasága, megannyi hegyi túralehetőség, több tucatnyi tanösvény, hegyi és tó körüli kerékpárút és varázslatos erdei környezet, öko- és vízi világ biztosítja a garantált kikapcsolódást, élményt és feltöltődést a szürke hétköznapok után.

Augusztus 28–30. között a a Kossuth téren mindenki tuti tippeket kaphat a rendezvényekről, a természeti látnivalókról, de kedvezményes szállásajánlatok és túratippek is várják az érdeklődőket Észak-Magyarországgal és a Tisza-tóval kapcsolatban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában