Helyi közélet

2015.09.07. 14:34

10 hónapos lett a Nyíregyházi Állatpark zsiráfborja, Kamilla!

Nyíregyháza - Mivel a kicsi anyja első borjas tehén volt s tapasztalatlan, nem gondozta, ezért születésétől kezdve a park gondozói vették át a pótpapa szerepét, akik az első időkben éjjel-nappal 3 óránként etették az akkor 150cm újszülöttet.

Nyíregyháza - Mivel a kicsi anyja első borjas tehén volt s tapasztalatlan, nem gondozta, ezért születésétől kezdve a park gondozói vették át a pótpapa szerepét, akik az első időkben éjjel-nappal 3 óránként etették az akkor 150cm újszülöttet.

A borjú eleinte kolosztrumot (előtejet) kapott, ami igen gazdag fehérjében és antioxidánsokban, később pedig már egy speciális, nyomelemekben gazdag tejpótló tápszerrel kínálták.

A folyékony adagot, most hogy Kamilla már szépen eszi az abrakot és a szénát is,a gondozók folyamatosan csökkentik, s a cél az hogy októbertől már csak szilárd takarmányt kapjon, mint a kifejlett állatok.

A zsiráflány jelenleg 2.7m, de ivarérett korában magassága eléri majd a 4.3 métert is. Az etetési időszakot kivéve, a borjú a 4 fős Rothschild tenyész állománnyal közösen él, hiszen a jövőjét tekintve fontos volt hogy újszülött korától ő is a csapat tagja.



Kamilla a Nyíregyházi Állatpark több hektáros Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerben él, olyan ritka patásokkal együtt, mint a grevy zebra, a nagy kudu vagy a fekete lóantilop.Viszonyításképpen az etetéseket időrendbe raktuk: az első szoptatós képén 3 napos volt(dsc3404), a második felvételen 2 hónapos(dsc9135),az utolsók pedig jelenlegi magasságát tükrözi.

- Nyíregyházi Állatpark -


Háttér információ:

Rothschild-zsiráfok (Giraffa camelopardalis rothschildi) a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapták nevüket. Eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonosak,ezért Uganda zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint 700 egyed él belőlük. A világ állatkertjeiben nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon, köztük 5 itt, a Nyíregyházi Állatparkban él. A most született borjú a hetedik Nyíregyházán született zsiráf.

Kamilla etetése minden nap 15.00-kor van s már csak ebben a hónapban lesz tápszeres cumizás.


Nyíregyháza, 2014. november 2., vasárnap (MTI) – Rothschild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rotschildi) született szombaton a Nyíregyházi Állatparkban. A 160 centiméter hosszú, 50 kilogrammos bikát már megtekinthetik a látogatók a park zsiráfházában.


Nyíregyháza – A gondozók 3 óránként etetik a park legkisebb zsiráfját – az életben maradásáért küzdenek.tovább »


Nyíregyháza – Túl van a kritikusabb időszakon a Nyíregyházi Állatpark november elején született zsiráfborja.tovább »


Nyíregyháza, 2015. január 28., szerda (MTI) – A Kamilla nevet kapta a nyíregyházi állatkertben november elején született Rothschild-zsiráf, amelyet anyja a tapasztalatlansága miatt nem gondozott, és ezért sokáig kétséges volt, hogy életben marad-e. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában