Helyi közélet

2015.09.23. 08:27

Egyre gyakrabban kell számolni „migráns” darazsakkal

Nyíregyháza, Sóstó - Veszélyes darázsfészket találtak a Sóstói Múzeumfaluban. – Egy hét alatt a duplájára nőtt volna a fészek, és 10–12 ezer darab pete kelt volna ki belőle! Akár tíz embert is képes megdöfni a fullánkjával egy-egy darázs! - mondta Szmutkó Attila rajbefogó méhész.

Nyíregyháza, Sóstó - Veszélyes darázsfészket találtak a Sóstói Múzeumfaluban. – Egy hét alatt a duplájára nőtt volna a fészek, és 10–12 ezer darab pete kelt volna ki belőle! Akár tíz embert is képes megdöfni a fullánkjával egy-egy darázs! - mondta Szmutkó Attila rajbefogó méhész.

Darázsfészekbe nyúltak tegnap a Sóstói Múzeumfaluban: a dolgozók a közelmúltban fedeztek fel egy veszélyes darázsfészket a jánkmajtisi portán lévő csűrben. A hívatlan vendégek eltávolításához Szmutkó Attila rajbefogó méhészt hívták segítségül.

– Veszélyesek, vigyázni kell velük – mondja, miközben magára húzza a munkaruháját. – A méheket imádom, az életük megmentésére tettem fel az életem, ellenségeiket, a darazsakat azonban tűzzel-vassal pusztítom – meséli. Időközben felkerül fejére a védőhálós sisak, kezeire kesztyűt húz. A csűr ajtajánál egy perzselős gázpalackot tesz le, majd az egyik „falubélitől” egy zsákot kér. Amikor fém létrára állva a termetes fészek felé közelít, odafent riadót fújnak a darazsak.

Hamuvá égette a betolakodókat

– A gerendázat régi és tűzveszélyes, ezért közvetlenül nem tudjuk kifüstölni innen a vendégeket. Befújok nekik egy kis darázsirtót, ettől elkábulnak – magyarázza, majd egy hirtelen mozdulattal zsákba költözteti a fullánkosok otthonát. A kapun kívül lángra lobbantja a zümmögő zsákmányt.

– Egy hét alatt a duplájára nőtt volna a fészek, és 10–12 ezer darab pete kelt volna ki belőle! Akár tíz embert is képes megdöfni a fullánkjával egy-egy darázs! Ráadásul ezek a dögevők számos betegséget, fertőzést terjeszthetnek – figyelmeztet a szakember, mialatt – esélyt sem adva a menekülésre – hamuvá égeti a begyűjtött betolakodókat. Apropó, betolakodók… Szmutkó Attila viccesen megjegyzi: egyre gyakrabban kell számolni „migráns” darazsakkal, legutóbb Mátészalkára érkeztek egy külföldi élelmiszer-szállítmánnyal.

Csináld magad!

Házilag elkészíthető darázscsapda

1. Egy kétliteres, sötét színű műanyag palackot középen kettévágunk, majd a tetejét tölcsérszerűen beletesszük.

2. Öntsünk a palackba egy kis sört és némi cukros vizet!

3. Akasszuk ki a fészek közelébe! A méhek nem fognak belerepülni, de a darázs igen. Mivel képtelen lesz kitájolni onnan, szép lassan elpusztul.

A lép összeolvadt, a kémény eldugult

Szmutkó Attila korábban a rendőrség kötelékében, majd a húsiparnál dolgozott. Két éve kezdett komolyabban foglalkozni a méhészettel. Egy szaktanfolyammal és sok tapasztalattal a háta mögött a mesterképzést fontolgatja.

Lapunknak elmondta: sokan szakszerűtlenül látnak hozzá a rovarok eltávolításához. A napokban egy családi ház kéményéből mentett ki méheket. Egy másik házigazda úgy döntött, „kifüstöli” őket, ezért begyújtott. A lép összeolvadt, az eldugult kémény pedig szétrobbant. A héten egy műanyaggyárból kell kitessékelnie a méheket, a befogott szárnyasok a saját kaptárjaiba kerülnek. – Az idén már 25 családdal gyarapodtam – büszkélkedett.

KM-PI


 

Nyíregyháza, Sóstó - Hatalmas darázsfészekre bukkantak a Sóstói Múzeumfalu egyik pajtájában. tovább »


 

Mátészalka - Berepülnek a házba, elbújnak a ruhákban, az ágyneműben, így Mátészalkán a legnagyobb hőségben is zárják az ablakokat. Nem tudjuk anélkül megitatni vagy megetetni a gyerekeket, hogy ne kellene a darazsakkal hadakoznunk, mondta el egy ott élő. A Hajdú utcában nem ez az első agresszív kolónia. tovább »


 

Mátészalka - Agresszív darazsak okoznak riadalmat és veszélyt Mátészalkán a Hajdú utca egyik társasházánál. tovább »


Sikerült elrejtőzniük a gyümölcsöt szállító kamionban, átjutniuk árkon-bokron és országhatárokon, hogy aztán Szatmár szép városában verjenek tanyát. Szó se róla, eléggé agresszív idegenek: jól érzik magukat nálunk, de aki háborgatja őket, azt megtámadják – ők maguk is kötözködnek rendesen. Akkor is elveszítik a fejüket, ha éhesek, s nem válogatnak: megeszik a sertéshúst is, nem reagálnak vallási dühkitöréssel, ha véletlenül az kerül eléjük. Nyéki Zsolt jegyzete. tovább »


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában