Helyi közélet

2015.09.26. 10:37

Erdélyi reformátusok látogatása Lövőpetriben és Nyírlövőben

Lövőpetri–Nyírlövő Ünnepre készülődnek a Lövőpetri és a Nyírlövői Református Gyülekezetek tagjai. Október 04–én viszontlátogatásra várják a Máramarosszigeti Református Gyülekezet tagjait.

Lövőpetri–Nyírlövő Ünnepre készülődnek a Lövőpetri és a Nyírlövői Református Gyülekezetek tagjai. Október 04–én viszontlátogatásra várják a Máramarosszigeti Református Gyülekezet tagjait.

A lövőpetri és a nyírlövői egyházközség tagjai június 7–én látogattak el az Máramarosszigeti Református Egyházközséghez. A két gyülekezetből hetven fő utazott el a „szigeti" testvérekhez. A nemzeti összetartozás napja utáni vasárnapon három református gyülekezet – a lövőpetri, a nyírlövői és a máramarosszigeti – közös istentiszteleten vett részt a máramarosszigeti ősi református templomban. Az ünnepi istentisztelet után egy helytörténész vezetésével a város nevezetességeit tekintették meg a lövőpetri és a nyírlövői egyházközség tagjai.

Nyírlövő mai református temploma 120 éve, 1895–ben épült. Felszerelési tárgyai arra engednek következtetni, hogy már a XVI. század végén gazdag református gyülekezete lehetett a falunak. A templom anyakönyvei az 1766–os évtől vannak meg, ezekben fatemplom és harangláb létezéséről is olvashatunk.

Határon átívelő kapcsolatok

–A látogatásuk már viszontlátogatás lesz, mivel a lövőpetri és a nyírlövői reformátusok június 07–én testvér gyülekezeti kapcsolat kialakítása céljából jártunk Máramarosszigeten mondta Szabó Gábor református lelkipásztor. Az akkor elhangzó meghívásunknak tesznek eleget október első vasárnapján az erdélyi keresztyén testvérek. Az ünnepi istentiszteletre október 04–én, 11 órai kezdettel kerül sor a lövőpetri református templomban. Az Igét Nagytiszteletű Lovász István, a máramarosszigeti gyülekezet lelkipásztora hirdeti. Természetesen nagy örömünkre szolgálna, ha nyírlövő és lövőpetri lakosságán kívül a környékbeli településeken élő keresztyén testvéreink is megtisztelnék az istentiszteletet jelenlétükkel és osztoznának a találkozás örömében. Közös reménységünk van arra nézve, hogy ezzel a találkozással is a határon átívelő magyar és keresztyén kapcsolataink egyre jobban mélyülnek, ugyanakkor nemzeti és hitbeli értékeinket tovább tudjuk ápolni, erősíteni – mondta tájékoztatója befejezéseként Szabó Gábor, református lelkipásztor.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában