Helyi közélet

2015.09.30. 17:14

Járadék hadiárváknak, özvegyeknek

Nyíregyháza - Megváltoztak a hadigondozotti ellátások szabályai júliustól. Interjú: Dr. Andrási Beátával, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetőhelyettesével.

Nyíregyháza - Megváltoztak a hadigondozotti ellátások szabályai júliustól. Interjú: Dr. Andrási Beátával, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetőhelyettesével.

Bár mind kevesebben vannak a II. világháborúban özvegyen maradt feleségek, árvaságra jutott gyermekek, az állam nem feledkezik meg róluk. Júliusban hatályba lépett a hadigondozásról szóló törvénymódosítás, amelynek a részleteiről a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetőhelyettesét, dr. Andrási Beátát kérdeztük meg.

Mennyiben jelent újdonságot az új törvénymódosítás?

Dr. Andrási Beáta: A rendelet módosítása alapján havi járadékot kaphatnak azok a hadiárvák, akiknek az édesapja a magyar királyi honvédség vagy csendőrség kötelékében teljesített katonai szolgálatot a II. világháború idején, és ennek következtében elhunyt. Igényjogosult lehet még a volt hadigyámolt és hadigondozotti családtag is, amennyiben a törvényben foglalt feltételeknek megfelel. A havi 8550 forintos járadék a lakóhely szerint illetékes járási hivataltól igényelhető, vagy a kormányhivatal honlapjáról letölthető formanyomtatványon lehet kérni. E pénzellátás révén az ügyfél alanyi jogcímen közgyógyellátásra is jogosult. A II. világháborúban teljesített katonai szolgálat következtében elhunyt személyek hadiözvegye szintén havi járadékra tarthat igényt, mely járadék az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 112,5 százaléka. A módosítás nyomán azok az özvegyek is kaphatják, akik korábban nem nyújthattak be ilyen kérelmet az 1947-es párizsi békeszerződésben foglalt területi elcsatolás miatt.



Milyen feltételek kellenek a hadiárva-ellátás megállapításához?

Dr. Andrási Beáta: Több feltételnek kell megfelelni a hadiárva-ellátás megállapításához. Az egyik feltétel a halál hadi eredetének igazolása, melyet egykorú szolgálati, katonai, kórházi iratokkal és hatósági igazolásokkal, ezek hiányában más hitelt érdemlő módon lehet alátámasztani. (pl.: holttá nyilvánító végzéssel, a Vöröskereszt értesítőjével vagy más katonai irattal, a Honvédelmi Minisztérium veszteségi igazolásával stb.).

Hogyan, illetve hol lehet ezeket az igazolásokat beszerezni?

Dr. Andrási Beáta: Az iratok felkutatása elsősorban annál a területileg illetékes polgármesteri hivatalnál kezdeményezhető, ahol az elhunyt utolsó lakóhelye volt. A halál hadi eredetével kapcsolatos iratok az elhunyt utolsó lakóhelye szerint illetékes megyei önkormányzati levéltárból, vagy a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Központi Irattárából is beszerezhetők. A Szovjetunióba hurcolt polgári személyek esetében a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Jelenkori Gyűjteménye is szolgálhat információval az ügyfelek számára. A hadiárvaság tényét a korabeli Hadigondozó Hatóság határozatával, hadiözvegyi nyilvántartásba vételről kiállított igazolvánnyal, igazolással, levéltár nyilvántartásából kapott adatokkal vagy más hitelt érdemlő módon kell igazolni.

Ezeket az iratokat olyan sok év távlatából nem könnyű megkeresni, ráadásul már idős emberek az érintettek, akik nemigen tudnak levéltárakban kutakodni.

Dr. Andrási Beáta: A legtöbb benyújtott kérelemmel kapcsolatban a járási hivatal is kért, illetve kapott segítséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltártól, illetve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól. A korabeli iratok, igazolások felkutatása ennyi idő elteltével valóban nem könnyű, de támpontot nyújt az ellátás megállapításához, ha az ügyfél tudja, mely település önkormányzatától kapott egyösszegű térítést korábban. Segítséget nyújt továbbá az is, ha az ügyfél édesanyja hadiözveggyé nyilvánítását tudja igazolni az 1949 előtti évekből, hiszen ez természetesen igazolja az ő hadiárvaságának tényét is.

Mi mindent kell még mellékelni a kérelemhez?

Dr. Andrási Beáta: A kérelemhez csatolni kell az ügyfél születési anyakönyvi kivonata másolatát a rokoni szál igazolására, nyilatkozatot arról, hogy részesül-e nemzeti gondozási díjban, továbbá meg kell jelölni azt a személyt pontos adatokkal, akinek a halála miatt igényli az ellátást. Szükséges továbbá minden olyan fent felsorolt iratmásolat csatolása, mely a halál hadi eredetét, a hadiárvaság 1949 előtti tényét, illetve ezen ellátás megszüntetését, okát igazolja. Ha ezekkel az iratokkal az ügyfél nem rendelkezik, de valamely magyar hatóság nyilvántartásából beszerezhető az adat, a járási hivatal mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsen az iratok beszerzésében. Mindez azonban időbe telik, ezért kérjük az ügyfelek türelmét és megértését.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában