Helyi közélet

2015.09.18. 07:21

„Kedden nálunk borzasztó dolgok történtek" - mit tehet a tanár, ha szülők támadnak rá?

Encsencs - Mit tehet a pedagógus, ha szülők támadnak rá? – Sajnos a pedagógusok nincsenek felkészülve az ilyen szituációkra. Leblokkolnak, megrémülnek, többségük tehetetlenné válik – iskolánkban is ez történt – idézte fel a keddi eseményeket Török Mihályné, az encsencsi általános iskola igazgatója.

Encsencs - Mit tehet a pedagógus, ha szülők támadnak rá? – Sajnos a pedagógusok nincsenek felkészülve az ilyen szituációkra. Leblokkolnak, megrémülnek, többségük tehetetlenné válik – iskolánkban is ez történt – idézte fel a keddi eseményeket Török Mihályné, az encsencsi általános iskola igazgatója.

Mint ahogy arról beszámoltunk, kedden az encsencsi általános iskolában egy 28 éves nő bántalmazta az intézmény egyik diákját, aki a gyermekével konfliktusba keveredett.

Az asszony a fiú védelmére kelt pedagógusra is rátámadt, a vele érkező férfi pedig megfenyegette a tanárt: megöli, ha értesíti a rendőrséget. Mindkettőjükkel szemben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak elkövetésének megalapozott gyanújával indítottak eljárást. Nem először, és félő, nem is az utolsó alkalommal kell beszámolnunk arról, hogy pedagógusra támadnak szülők vagy diákok. A kérdés, hogy mit tehetnek? Fel vannak-e készülve/készítve az ilyen szituációkra, kinek az oldalán áll a jog, és van-e visszatartó erejük az ilyen esetekben kiszabott büntetéseknek?

Szemtanúi voltak

Azt mondja, nem volt idő mérlegelni, meg kellett akadályoznia, hogy az agresszív szülők és társaik kárt tegyenek a 14 éves fiúban. – A szünet elején történt az eset, a gyerekek többsége kint volt az udvaron, így akarva-akaratlanul szemtanúi voltak a történteknek, ami mély nyomot hagyott bennük – mesélte az igazgató. Másnap jelezte az eseményt a tankerület vezetőjének, akivel egyeztetéseket folytatnak az ehhez hasonló problémák kiküszöbölésére.

– Rendkívüli értekezleten hívtam fel a kollégáim figyelmét arra, hogy ilyen helyzetben vigyék minél távolabb a gyerekeket a helyszíntől, és megpróbáltam közös beszélgetésekkel feldolgozni velük a történteket. Az intézmény dolgozóinak munkáját ezután biztonsági őr fogja segíteni, és – ha a helyzet úgy kívánja – kamerarendszer kiépítésére is lehetőséget kapunk.

– Ez talán visszatartaná az indulatos szülőket attól, hogy a zárt ajtó mellett, a kerítésen átugorva jöjjenek be az iskolába „igazságot szolgáltatni”. A sorakozást és az udvari rendet úgy alakítottuk át, hogy a diákok ne találkozhassanak az épület melletti sikátorban mászkáló hozzátartozóikkal, a helyhatóságtól pedig az átjáró végleges megszüntetését szeretnénk kérni.

Magasabb szintű segítség kell!

– Felkeresett a roma önkormányzat munkatársa, és bocsánatot kért a helyi közösség nevében. Azt mondta, a romák többsége elítéli az ilyen cselekedeteket. Gyerekeik védelmében ők is támogatják a tervezett intézkedéseket. Sajnos az iskolában – és a településen – kialakult helyzetet nem tudjuk egyedül megoldani, magasabb szintű segítségre van szükségünk. Itt kedden borzasztó dolgok történtek, de túl vagyunk rajtuk. Akik a csoportos garázdaságot elkövették, vállalják a tettükért a felelősséget! Nekünk folytatnunk kell a munkát, ehhez pedig biztonságos légkörre van szükség, hiszen sok gyerek ellátásáról, neveléséről, oktatásáról kell gondoskodnunk – jelentette ki Török Mihályné.

Szabó László, a Klik nyírbátori tankerületének vezetője azt mondta: amíg folyik a vizsgálat, nem nyilatkoznak.

Fedor Rita r. százados, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett elkövetője a jelenleg hatályos büntető törvénykönyv rendelkezése alapján alapesetben 1–5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A témával kapcsolatosan megkerestünk egy ügyvédet, aki elmondta, hogy meddig terjed a jogos védelem, a Nyíregyházi Főiskolán megtudtuk, hogy a tanárképzés során mekkora hangsúlyt fektetnek az ilyen esetek kezelésére, és olyan pedagógusokat is megszólaltattunk, akik átéltek hasonlót – mindezeket szombati számunkban olvashatják.

Az elmúlt évek hasonló esetei

2013. június

Egy 14 éves, Pócspetriben élő diák a máriapócsi iskolában a tanórán és az azt követő szünetben is bántalmazta 53 éves tanárát.

Bántalmazta tanárát egy kékcsei diák: a 15 éves tanuló a kékcsei általános iskola egyik óráján ütötte meg 35 éves tanárát.

2013. szeptember

Egy év hat hónap, két évre felfüggesztett börtönre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság azt a kéki szülőt, aki fiának tanárát bántalmazta a település középiskolájában. A nő 11. osztályos fia orvosi felmentésre hivatkozva nem akart részt venni a gyakorlati oktatáson. A tanára felhívta a figyelmét arra, hogy ha hiányzása meghalad egy bizonyos óraszámot, évet kell ismételnie. A diák ezt követően tiszteletlenül beszélt tanárával és folyamatosan zavarta az órát. Jegyzőkönyvbe vették viselkedését, fegyelmi eljárást indítottak ellene, és hazaküldték. A tanuló anyja ezután az iskolában megkereste a tanárt, szidalmazta, megfenyegette, majd arcul ütötte, nyolc napon belüli sérülést okozva a pedagógusnak.

2013. október

Jogerősen egy év tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Kisvárdai Járásbíróság egy helyi férfit, aki késsel támadt az iskola igazgatójára Kékcsén. A férfi az általános iskola folyosóján szóváltásba keveredett az intézmény igazgatójával. A vita közben a férfi elővett egy húsz centiméter pengehosszúságú kést, mellmagasságba emelte, és leszúrással fenyegette az igazgatót, aki hátrálni kezdett. Végül a támadó lánya az édesapja elé állt, és az épületből kituszkolva megakadályozta a további erőszakot.


Encsencs - Az encsencsi anyuka egy férfival jelent meg az iskolában. Miután az anyuka megverte a fiával vitába keveredett 14 éves fiút, rátámadt a pedagógusra, majd a vele lévő férfi még meg is fenyegette a tanárt, hogy megöli, ha értesíti a rendőrséget. És aztán a férfi nekiidult lerendezni a megvert fiú családját is...

tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában