Helyi közélet

2015.09.20. 15:43

Kulturális Örökség Napja Kisvárdán

Kisvárda - Kulturális Örökség Napja célja többek között, hogy azok a kiemelkedő, s érdeklődésre számot tartó műemléképületek kiállításai, de más egyéb kiállítások is ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat.

Kisvárda - Kulturális Örökség Napja célja többek között, hogy azok a kiemelkedő, s érdeklődésre számot tartó műemléképületek kiállításai, de más egyéb kiállítások is ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat.

A Kulturális Örökség Napját az elmúlt hét végén –szeptember 19–20–án – immár huszonnegyedszer rendezték meg hazánkban. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal 1999–től lett gazdája a rendezvénysorozatnak, amit majd az utód intézmény, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) vett át új néven. Ezen időtől kapta meg a Kulturális Örökség Napja elnevezést és egyúttal egy biztos időpontot, szeptember harmadik hétvégéjét.

Régészeti barangolás és könyvbemutató

A kisvárdai Rétközi Múzeumban, szombaton –szeptember 19–én délelőtt 11 órakor kezdődő eseményen, Dr. Vofkori Mária történész múzeumigazgató köszöntőjét követően, Nagy Józsefné alpolgármester asszony üdvözölte a megjelenteket, a kiállítás résztvevőit. Régészeti barangolások Szabolcs–Szatmár–Bereg megyében című kiállítást, Jakab Attila régész nyitotta meg.

Ez alkalommal húsz poszteren tekinthető meg megyénk építészeti értékei. A negyven poszterből álló kiállítási anyag másik fele Paposon –megyénkben a Mátészalkai járás települése– látható.

A kiállítás megnyitóját s megtekintését követően Bodnár István költő, újságíró és Szatmári István, OKL. Műemlékvédelmi Szakmérnök, a „Templomok, kastélyok, kúriák” című kötetüket mutatták be a szerzők. A nap eseményén résztvevők kötetlen beszélgetéssel folytatták a nap programját s végül a szerzők dedikálták az először 2005–ben megjelent s az ez évben már bővített kiadásban újra olvasható könyvet. A most megjelent kiadás több információval szolgál a megyénkben tett kirándulás közben, mint afféle útikalauz. Az itt lakók még jobban megismerik és megkedvelik ezt a vidéket s az ide érkező ismeretlen vendégeknek is nagyon sok hasznos információval szolgáló könyvet.

A Rétközi Múzeum kiállítása szeptember 30–ig tekinthető meg.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában