Helyi közélet

2015.09.24. 18:51

Mindenki lehetett lovag Tiszadadán

Tiszadada - A gyermekekre gondolva régészeti homokozó is színesítette a kiállítást.

Tiszadada - A gyermekekre gondolva régészeti homokozó is színesítette a kiállítást.

Csupán egy napra terveztek Tiszadadán egy kiállítást, de olyan nagy sikere lett, hogy még három nappal meg kellett hosszabbítani.

– A helyi önkormányzat fenntartásában működő közösségi házunk, a Hagyományőrző Tájház ötödik alkalommal vett részt a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű országos rendezvényben. Ebben az évben a régészet atyja, Rómer Flóris születésének 200. évfordulója alkalmából a régészet volt a fő téma, s mi részben a saját gyűjteményünk, de többségében a Jósa András Múzeum régészeti gyűjteményéből kölcsönzött különleges leletek felhasználásával rendeztük meg a kiállítást, amely a „Kincses Tiszadada” nevet viselte – tájékoztatta lapunkat az előzményekről ifj. Kovács Géza közművelődés-vezető.

– Az elmúlt szombaton 351 látogató tisztelte meg jelenlétével a kiállítást, amelyet – a gyerekekre is gondolva – régészeti homokozó is színesített. Az első tárlatvezetést Jakab Attila, a megyei múzeum osztályvezető régésze tartotta, a többi tárlatvezetést én vállaltam el.

– A nem mindennapi kiállításnak olyan nagy sikere lett, hogy a meghirdetett egynapos tárlatot még három nappal meg kellett hosszabbítani, így sokan láthatták a csodálatos kőkorszaki, szkíta, avar és honfoglalás kori edényeket, ékszereket, középkori kardokat. Utóbbiakkal akár közös fényképet is lehetett készíteni, így mindenki lehetett lovag, ha csak egy fotó erejéig is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában