Helyi közélet

2015.09.19. 16:23

Nem kell eltűrni a támadást

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Verbális erőszaknak szinte mindennap ki vannak téve a kistelepüléseken dolgozó pedagógusok.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Verbális erőszaknak szinte mindennap ki vannak téve a kistelepüléseken dolgozó pedagógusok.

Dr. Kozmáné dr. Váradi Katalin nyugalmazott törvényszéki tanácselnök azt mondja, ha a tanulók előtt bántalmazzák a tanárt, nem köteles a jobb arcát is odatartani, ha a balt már megütötték. Joga van lefogni a támadót, ellökni, valahogyan leszerelni a támadást.

Nem köteles eltűrni

– Egy biztos: senki sem köteles eltűrni a támadást, joga van védekezni, és nem büntethető, ha ezzel sérülést okoz a támadónak.

– A támadás kockázatát a támadónak kell viselnie, nem a megtámadottnak. Nem célszerű egy adok-kapokba belemenni, az elhárításra kell törekedni, ebben az esetben a sértett biztos lehet benne, hogy a támadót büntetik meg – tájékoztatta lapunkat a nyugalmazott törvényszéki tanácselnök, aki szerint az, aki tanárt ver, rászolgál a szigorú büntetésre.

Azonnal megjelenik a család

Három évtizede tanít egy kis nyírségi faluban a lapunknak név nélkül nyilatkozó pedagógus, aki azt mondja, verbális erőszakot szinte mindennap elszenvednek.

– Ha a gyerek rossz jegyet vagy magatartásgondok miatt intőt kap, azonnal megjelenik a család. Régen ilyenkor a szülők otthon jól megmosták a gyerek fejét, ma már tíz perc múlva itt vannak az iskolában – „hála” a mobiltelefonnak, a hírek gyorsan hazaérnek. Körbeállnak, kiabálnak, köpködnek, óriási önuralom kell ahhoz, hogy ne fajuljanak el a dolgok. Egyszer egy fekete pont miatt lett baj: óra közben berontott egy anyuka, felkapott egy széket és felém dobta. Kis híján egy gyereket talált el, szerencsére csak a tanári asztalban esett kár. Láttam az osztályon, hogy félnek, én pedig kértem az anyukát, hogy beszéljük meg a problémát. De azzal a szülővel lehetetlen érdemben kommunikálni, aki meg van győződve arról, hogy az ő gyereke a legokosabb a világon, és minden tanár idióta.

KM

Felkészítik a hallgatókat

– A Nyíregyházi Főiskolán a pedagógusképzésben több tárgy keretében is készítjük a hallgatókat az ilyen jellegű problémák megoldására – mondta lapunknak Vassné dr. Figula Erika PhD, az Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet igazgatója. – Az egyik ilyen tantárgy az Erőszak pszichológiai kérdései című, ahol az erőszak természetéről, kialakulásának okáról és kezeléséről elméleti ismereteket kapnak a hallgatók, illetve megismerkednek a legújabb tudományos eredményekkel, agressziókezelési technikákkal. Ezen kívül tréningeken is elsajátíthatják és begyakorolhatják a hatékony konfliktuskezelési és erőszak-kezelési technikákat.


Encsencs - Az encsencsi anyuka egy férfival jelent meg az iskolában. Miután az anyuka megverte a fiával vitába keveredett 14 éves fiút, rátámadt a pedagógusra, majd a vele lévő férfi még meg is fenyegette a tanárt, hogy megöli, ha értesíti a rendőrséget. És aztán a férfi nekiidult lerendezni a megvert fiú családját is… tovább »


Encsencs – Mit tehet a pedagógus, ha szülők támadnak rá? – Sajnos a pedagógusok nincsenek felkészülve az ilyen szituációkra. Leblokkolnak, megrémülnek, többségük tehetetlenné válik – iskolánkban is ez történt – idézte fel a keddi eseményeket Török Mihályné, az encsencsi általános iskola igazgatója. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában