Helyi közélet

2015.09.19. 10:11

Szabolcsi bírák a déli határon - akár hét munkanap is egy héten

Nyíregyháza - Megyénkből két bíró, öt bírósági titkár és nyolc ügyintéző segít a migránsügyeket elbíráló szegedi bíróságoknak.

Nyíregyháza - Megyénkből két bíró, öt bírósági titkár és nyolc ügyintéző segít a migránsügyeket elbíráló szegedi bíróságoknak.

Százharminc kijelölt bíró munkájára támaszkodva hétnapos munkavégzésre készülnek a migránsügyeket elbíráló szegedi bíróságok – közölte az Országos Bírósági Hivatal.

Az egyes törvényszékek és ítélőtáblák elnökei a bírákon kívül kilencven bírósági titkárt és kétszáznegyvenöt bírósági tisztviselőt is kirendelnek a válsághelyzet kezelésére.

Hét napot is dolgozhatnak

A jogszabályi rendelkezés alapján a bíróságoknak a határzár jogellenes átlépésével, megrongálásával és építésének akadályozásával kapcsolatos büntetőügyeket minden más büntetőeljárást megelőzően kell lefolytatniuk.

Az új típusú ügyek száma nagyban függ attól, hányan kísérlik meg a határon az említett cselekmények elkövetését, valamint attól, hogy a bevándorlási hivatal határozatai után mennyi ügy kerül majd bírósági szakba.

Az ügyek számának emelkedése most a Szegedi Járásbíróság büntető ügyszakát és a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság közigazgatási ügyszakát érintheti kiemelten. A Szegedi Járásbíróságon – ha az ügyérkezés szükségessé teszi – a bírák hétköznapokon 8–18 óra között meghosszabbított munkarendben, szombaton és vasárnap pedig 8–16 óráig tárgyalnak majd.

A közigazgatási ügyszakban lefolytatandó felülvizsgálati eljárásoknál – ha személyes meghallgatásra van szükség – a szegedi bíróság épületét kép- és hangfelvétel továbbítására alkalmas eszközzel kötik össze az áteresztőpontokon kialakított meghallgatószobákkal.

Négy-hat hetes munkavégzés

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is rendelnek ki szakembereket: két közigazgatási bíró, öt bírósági titkár és nyolc ügyintéző segíti majd a Szegedi Törvényszék munkáját.

– A kirendelés hat hónapra szól – szükség szerint ez az időtartam meghosszabbítható –, ám a tényleges munkavégzés 4–6 hetes szegedi tartózkodást igényel – mondta el lapunknak dr. Toma Attila bíró, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivőhelyettese, és hozzátette: az önkéntes ajánlkozások megtörténtek, a többiek kirendeléséről később döntenek. Szeptemberben még a szegedi bírák viszik a migránsokkal kapcsolatos ügyeket, október 1-jétől a földrajzi közelség alapján előbb a Gyulai, majd a Kecskeméti Törvényszék bírái segítenek be, utána – ha szükség lesz rá – Szabolcs megyei bírák is segíthetik szegedi kollégáikat.

Toma Attila azt mondta, előzetes várakozásaik szerint ez nem fogja érdemben befolyásolni a megszokott munkavégzést, de az is igaz, hogy a munkaerő-elvonás nagyobb terheket ró majd a Nyíregyházi Törvényszékre, hiszen kevesebb emberrel kell ugyanazt az ügyszámot ellátni. Az érintett bírák a távollét idejére kitűzött tárgyalási napok helyett új időpontokat jelölnek majd ki.

KM, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában