Helyi közélet

2015.09.08. 19:22

Szellemtelek az egykori nyíregyházi iskola helyén

Nyíregyháza - Tíz éve adták el a nyíregyházi Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola területét, de ma is kérdés: mi volt ebben a buli a városnak?

Nyíregyháza - Tíz éve adták el a nyíregyházi Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola területét, de ma is kérdés: mi volt ebben a buli a városnak?

Ha van kellemetlen téma, akkor ennek a nyíregyházi belvárosi ingatlannak az értékesítése feltétlenül ebbe a kategóriába tartozik. Tíz évvel ezelőtt az akkori városvezetés úgy döntött, hogy eladja a Rákóczi út 53. sz. alatti területet, ahol egykor a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola élte mindennapjait.

A diákok gyönyörűen parkosított környezetben tanulhattak, naponta csodálhatták meg Nyíregyháza első ispotályát is, amely építészeti örökség helyi védelmet élvezve érintette meg egy csöpp történelemmel a fiatalságot. Ma se iskola (Örökösföldre költöztették), se park, se ispotály – csak egy rosszérzésű, csúnya telek a belvárosban. Mi történt ? Tapasztalataink szerint a kérdésre nem könnyű választ kapni.

Épp tíz éve, 2005 szeptemberében vette kezdetét a történet: az élelmiszeripari iskolát elköltöztették innen, s a nyíregyházi közgyűlés arról döntött, hogy ezt a (pontosan 428 hrsz-ú) ingatlant elidegeníti, azaz eladja. Október 25-én elkelt a telek, a Ke-Víz 21. Építőipari zártkörűen működő Részvénytársaság 237,5 millió forintért vásárolta meg, a tulajdonjoggal 1 éves bontási és 3 éves beépítési kötelezettség is járt.

A bontással még csak-csak haladtak, sőt, a kelleténél jobban is: a közgyűlés 2007. július 23-án a szerződés módosításával kimondta a halálos ítéletet Nyíregyháza első ispotályáról, amikor kivonta azt az építési örökség védelme alól, így a dózer eltüntette ezt az épületet is. Viszont a beépítésből nem lett semmi azóta sem…

Az első, 2008-as határidő lejártával a közgyűlés módosította a szerződést, adott további két évet rá, de ez is lejárt 2010-ben, immár az új felállású, dr. Kovács Ferenc polgármester vezette önkormányzatra hagyva az ügy kezelését. A mozgástér nem túl nagy: az eredeti vételárért visszavásárolhatják a területet – erre szokták így kérdezni: de akkor mi volt ebben a buli a városnak?

Kerestük a Ke-Víz 21. zRt. vezetőit, kérdezve: mi az oka a szerződésben vállaltak nem teljesítésének, s milyen hasznosítási tervük, elképzeléseik vannak az üresen álló ingatlanon, de nyilatkozat helyett a jogi képviselőjükhöz irányítottak. Az onnan kapott reagálás szerint „az ingatlan- és hitelpiacon az utóbbi időben bekövetkezett változások nem kedveztek a tervek megvalósításának.”

Eljuttattuk kérdéseinket a 2005-ös értékesítésben döntő városvezetéshez az MSZP Nyíregyházi Szervezetén keresztül, többek között érdeklődve, milyen elképzelésekkel kereste meg őket a Ke-Víz, s miért nem iktattak be a város számára kedvezőbb feltételeket, záradékot a szerződés nem teljesítése esetére. A címzettek nem kívántak válaszolni, egyelőre várakozó álláspontra helyezkedtek…

A jelenlegi városvezetésnek küldött levelünkre Rendes Sándor sajtószóvivő válaszolt: „A kérdéses terület továbbra is beépítésre vár. A tulajdonossal folyamatosan egyeztetünk a telek hasznosítási lehetőségeiről és bízunk benne, hogy az ingatlanpiaci trend megfordulása után a tulajdonos eredeti elképzeléseinek megfelelően beépíti a területet.”

KM-NYZS

Keressük együtt!

A Kelet-Magyarország szeretné feltérképezni és bemutatni azokat a belvárosi területeket, ingatlanokat, épületeket amelyek jobb sorsra érdemesek, de jelenleg kihasználatlanok, rontják a városképet, rosszabb esetben veszélyforrást is jelenthetnek. Az esetleg megoldási elképzelésekkel is kiegészített javaslatokat várjuk a [email protected] e-mail címre vagy postán (4401 Nyíregyháza, Dózsa György út 4-6.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában