Helyi közélet

2015.09.19. 08:50

Szellemtelek az iskola helyén - A volt polgármester szerint nem született rossz döntés

Nyíregyháza - Tíz éve adták el, azóta reménytelenül üres, kietlen Nyíregyházán a Rákóczi út 53. sz. alatti telek, ahol ma se iskola, se park, se ispotály – írtuk korábban. Csabai Lászlóné: „Nem hoztunk olyan döntést 2005-ben, amit meg kellene bánni.”

Nyíregyháza - Tíz éve adták el, azóta reménytelenül üres, kietlen Nyíregyházán a Rákóczi út 53. sz. alatti telek, ahol ma se iskola, se park, se ispotály – írtuk korábban. Csabai Lászlóné: „Nem hoztunk olyan döntést 2005-ben, amit meg kellene bánni.”

A 2005-ös városvezetéstől többek között szerettünk volna választ kapni arra, mit tartalmazott a terület tulajdonjogát megszerző Ke-Víz 21 Zrt. beépítési terve, miért nem lett belőle semmi a többször meghosszabbított határidő ellenére sem, és a szerződésben vállaltak nem teljesítése után miért maradt egyetlen lehetőség a város kezében az, hogy az eredeti áron visszavásárolhatja a lecsupaszított területet. Kérdéseinkre ezen a héten csütörtökön érkezett az alábbi reagálás Csabai Lászlóné korábbi (1994–2010) polgármestertől.

Hasznos lett volna, ha…

– A Westsik Vilmos Élelmiszer-ipari Szakközépiskola áthelyezését az indokolta, hogy a gyermeklétszám csökkenése miatt megüresedett az Örökösföldi Hunyadi János Általános Iskola épülete. Ez az épület minden igényt kielégített, a Rákóczi utcai épületnél viszont több százmillió forintos fejlesztésre lett volna szükség (bővítés, tornaterem stb.).

– Az ingatlant nyilvános pályázattal értékesítettük, ahol az ár volt a meghatározó. Több érdeklődő is volt, de végül a Ke-Víz 21 Zrt. adott be érvényes pályázatot. A pályázatában úgy emlékszem, hogy közösségi épület (nem lakás) építését javasolta.

– Az önkormányzatnak nem volt szándékában a beépítendő épület funkcióját meghatározni. Az épület külső megjelenését a város főépítésze és az Építészeti Tanács egyezteti és hagyja jóvá. A vevő olyan javaslattal jelent meg a vagyonirodánál, ami a város számárra is hasznos lett volna, ezért született a döntés a nem műemlék, hanem városképileg védett épület bontásáról.

Van rendezetlenebb is

– Az újságíró elfelejti, hogy az elmúlt tíz évben szinte mindenkit, de a vállalkozókat különösen negatívan érintette a 2007–2008-ban kezdődő világgazdasági válság. Az önkormányzat nem hozott olyan döntést 2005-ben, amit meg kellene bánni, vagy amiért az intézkedéseinket újra kellene gondolni.

– Ha a vételárat a jelenlegi ingatlanárakkal (akár az önkormányzati értékesítésekkel is) összehasonlítjuk, ma is helytálló, értékarányos, inkább drágának tűnik.

– Én, aki gyakran járok azon az útvonalon, azt tapasztalom, hogy a vevő a területen megszüntette a hajléktalanok tevékenységét, kivágták a vihar által kidőlt fákat, és viszonylag rendszeresen levágják a területről a füvet. Érdemes lenne megnézni, az önkormányzat tulajdonában levő szomszédos, korábbi Művészeti Szakközépiskola kollégiumának üres épületét és udvarát, az sokkal rendezetlenebb terület.

Esetleg nyugdíjas-garzonlakás?

– A Ke-Víz 21 Zrt. hosszú évek óta, és jelenleg is korrekt szerződéses partnere az önkormányzatnak. Ezért úgy gondolom, hogy az önkormányzatnak a Ke-Víz tulajdonosával kellene egyeztetnie. Én nem javasolnám az önkormányzatnak az ingatlan visszavásárlását. Elképzelhető lenne a Művészeti kollégiumával közös ingatlanfejlesztésben gondolkodni.

– Szívesen látnánk ott egy városi szállodát, vagy a Pacsirta utcaihoz hasonló nagyon népszerű nyugdíjas-garzonlakásokat. Ez utóbbi szociális programot EU-forrás is támogatná. Az idősek felszabaduló lakásai pedig segítenék a fiatalok lakáshoz jutását. Ha rendezett állapotban marad még egy-két évig a telek, az sem rontja a város megítélését, inkább ez legyen, mint valamilyen kényszermegoldás. Én bízom a gazdasági társaság vezetőjében és az önkormányzat szakembereiben, hogy ha a gazdasági helyzet javul, meg fogják találni a legjobb megoldást – áll Csabai Lászlóné korábbi polgármester szerkesztőségünknek küldött válaszában.

A város használja a pénzt

– Az önkormányzatoknál párt­állástól függetlenül az a gyakorlat, hogy vis major esetén az eredeti vételáron vásárolják vissza az eladott ingatlant. Mi is ezt a gyakorlatot alkalmaztuk.

– Amennyiben az újságíró által javasolt kikötéseket is tartalmazta volna a pályázat kiírása, valószínű, hogy a vételár jelentős csökkentését vonta volna maga után. A 200 millió forintos vételárat a város tíz éve használja, ha e helyett a vagyoni bevétel helyett banki hitelt vett volna fel az önkormányzat, még 6%-os kamatnál is közel 200 millió forintba került volna.

KM-NYZS


Nyíregyháza - Tíz éve adták el a nyíregyházi Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola területét, de ma is kérdés: mi volt ebben a buli a városnak?

tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában