Helyi közélet

2015.09.27. 12:06

Születésnapi kiállítás a város szülöttének Kisvárdán

Kisvárda - A kiállítás képeiben megcsodálhatjuk pályafutásának valamennyi állomását, sőt még a képei által a gondolataiba is bepillantást enged.

Kisvárda - A kiállítás képeiben megcsodálhatjuk pályafutásának valamennyi állomását, sőt még a képei által a gondolataiba is bepillantást enged.

H. Németh Katalin 1945. október 1–én született Kisvárdán, iskoláit is itt végezte. A Bessenyei György Gimnáziumban töltött négy évre úgy emlékszik vissza, mint a „jókedvű múlt”–ra. Most Kisvárdán a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitó rendezvényeként, születésnapján (70) nyíló tárlatán visszatekintést láthatunk az elmúlt évtizedek alkotásaiból. A művésznő grafikák sokasága mellett képeket fest, könyveket illusztrál, s több más tevékenységével megcsodálhatjuk munkásságának sokszínűségét. Grafikusmesterséget is tanított s a sors kegye által azt csinálja, amit a legjobban szeret, rajzol. A kiállítás képeiben pedig megcsodálhatjuk pályafutásának valamennyi állomását, sőt még a képei által a gondolataiba is bepillantást enged. Néhány éve már csak a művészetnek él.

Megnyitó, október 1–én 15 órakor

A Rétközi Múzeumban október 1–, délután három órakor nyaló kiállításán az elmúlt évtizedekben készített alkotásaiból láthatunk válogatást. Mint egy beszélgetésében elmondta: az elmúlt 40 év alatt megszületett alkotásokból nem volt könnyű kiválogatni a tárlat anyagát, de férjével, Horváth János

festőművésszel arra törekedtek, hogy a kezdeti évektől a mai művekig minden korszakból láthasson néhány munkát a nagyközönség. Az egyes korszakok különböző gondolkodásmódot tükröznek, szinte változatlan stílusban és technikával tárul elénk a fekete–fehérben ábrázolt világ.

H. Németh Katalin retrospektív (visszatekintő) kiállításán Dr. Vofkori Mária történész, múzeumigazgató üdvözlését követően Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere köszönti a kiállítás megnyitása alkalmából a születésnapján az alkotót, H. Németh Katalin grafikusművészt.

Az elmúlt négy évtized munkáiból álló képzőművészeti tárlat anyagát Székhelyi Edit festőművész nyitja meg.

Közreműködik a Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola.

A Rétközi Múzeumban december 1–ig látható H. Németh Katalin retrospektív kiáll

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában