Helyi közélet

2015.10.18. 17:03

Huszár István emlékkiállítás a Városi Galériában Nyíregyházán

Nyíregyháza - „ Létezésem értelme az, hogy rajzolok és festek. A szívemmel akarok látni, mindig a lényeget. Meg tanultam sírni, hogy jogom legyen nevetni. Amit csinálok, azért teszem, hogy tevékenységemmel kibontsam az emberekből az Ember–t.”

Nyíregyháza - „ Létezésem értelme az, hogy rajzolok és festek. A szívemmel akarok látni, mindig a lényeget. Meg tanultam sírni, hogy jogom legyen nevetni. Amit csinálok, azért teszem, hogy tevékenységemmel kibontsam az emberekből az Ember–t.”

A Nyíregyházi Városi Galériában, Október 16–án, 90. születésnapja emlékére megnyílt emlékkiállításon Huszár István –magántulajdonban lévő– több mint száz alkotása, látható. Portréit, tájképeit, a Bolgár balladákat, a Krúdy–sorozatát s több más alkotást, amit eddig nem láthatott a nagyközönség. Önmagáról a következőket mondta: „Létezésem értelme az, hogy rajzolok és festek. A szívemmel akarok látni, mindig a lényeget. Meg tanultam sírni, hogy jogom legyen nevetni. Amit csinálok, azért teszem, hogy tevékenységemmel kibontsam az emberekből az Ember–t.”

Polihisztor volt a képzőművészetben

Azt is mondta, hogy mindennek az alapja a rajz. De készített nyomatokat, illusztrációkat s grafikával is kísérletezett. A plasztika területén is jártas volt. Faragott fából, kőből, s sgrafittót is készített. Ugyanakkor szívesen gondolkodott és beszélgetett a szegénységről, gazdagságról, Istenről. Egy beszélgetésünkkor azt mondta: „Addig nem kezdek el festeni, amíg nem álmodom meg az egész kompozíciót. Ha már látom a képet, akkor csak fel kell dobálnom a színeket és a formákat.” Minden nap dolgozott a nagy posta feletti padlásszobájában, a műtermében. Ha már egy nap kimaradt hiányérzete volt. Egy közvetlen hangú felirat tegeződésre szólította fel a műtermébe látogatókat. „A magázást kitalálták az ostobák, a hígagyúak, ki itt belépsz, törvény, hogy tegezz!”

„Huszár–jelenség.”

Huszár István beírta magát, a megyeszékhely Nyíregyháza, de a megye és az ország művészettörténetébe. Nem csupán képei, hanem számos tanítványai által is. Hosszú ősz hajával, szakállával, ha megjelent a város utcáin s bárhol a megyében, ismerték, mert Ő volt a „Huszár–jelenség.”

A Városi Galéria főbejáratán belépve, egy festő állvány s rajta egy alkotás, s alatta egy szöveg. Szomorú eseményt idéz, a műteremtüzet, ahol nem csak a saját képei, hanem a tanítványai munkái is elégtek. Bebizonyította, hogy tovább dolgozik, s az eset után két hónappal új kiállítással jelentkezett.

A megnyitón zsúfolásig megteltek a kiállítóterek. A család, a barátok, művésztársak, az ismerősök, a volt tanítványok és sokan mások, akik szerették és tisztelték, így emlékeztek a több mint tíz éve elhunyt polihisztor képzőművészre. Az emlékkiállítás megnyitóján Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő, a Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnöke mondott köszöntőt, a tárlatot Varga Mónika divat– és textiltervező, (volt tanítvány) Milánóból nyitotta meg.

A tanítvány mesteréről, Huszár Istvánról emlékezik

A megnyitót követően kértük a Milánóban élő és alkotó Varga Mónika divat–és textiltervezőt, hogy ossza meg a mai élményeit olvasóinkkal.

–Meghatódott és megilletődött vagyok ennyi év után látni ezeket a fölrakott csodálatos képeket. Hihetetlen érzés volt, annál is inkább mivel ezek a képek magán gyűjteményből valók. Ezeket most itt együtt látni egy csodálatos alkalom. Köszönet ezért Huszár Istvánnénak–Trizner Máriának, aki a 90. születésnapra megszervezte s létrehozta ezt az eddig még a nagy nyilvánosság előtt együtt nem látható anyagot. A látogatók számára ez egy különleges élmény, s mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg ezt a kiállítást. Nekem Huszár István mesterem volt, barátom s hihetetlen csapás volt az Ő elvesztése, amelyet még mind a mai napig lehetetlen ezt teljesen feldolgozni. Nagyon megilletődött és meghatódott vagyok továbbra is, s ezt még csak fokozta a látogatók sokasága is, amely most itt van.

–Hogyan érintette a felkérés, hogy nyissa meg a kiállítást?

–Nagyon megilletődtem, hogy én nyissam meg ezt a kiállítást. Nem voltam nagyon meglepődve azért, mert annyira a családhoz, Huszár Istvánhoz tartozónak érzem magam, hogy szinte már családtagnak számítottam. Mint ahogy már mondtam, egy évtizeden át minden nap náluk voltam, s itt töltöttem a szabadidőmet, Huszár István közelében. Nagy örömmel készültem a nyitóbeszédemre, mely nagy feladat is volt számomra, amit most úgy érzem, s ezt hallottam vissza az itt lévőktől is, sikeresen oldottam meg – mondta zárszóként Varga Mónika, a Milánóban élő divat– és textiltervező.

Huszár István festőművész emlékkiállítása november 21–ig látható a Nyíregyházi Városi Galériában.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában