Helyi közélet

2015.10.08. 07:11

Megyei Ki-Mit-Lop? - Páran majd meghalnak egy kis áramért

Nyíregyháza - A néhány napja robbant „Lagzi Lajcsi”-bomba megerősítette, nemcsak kicsiben, hanem nagyban, egy egész lakóparkban is lehet csapolni a vezetékeket. A jelenség megyénkben sem ismeretlen, sőt! Megtudtuk, hogy az áramlopás esetében a módszerek igen változatosak, a tolvajok akár a fővezetéket is megcsapolják. Pedig ez akár az életükbe is kerülhet!

Nyíregyháza - A néhány napja robbant „Lagzi Lajcsi”-bomba megerősítette, nemcsak kicsiben, hanem nagyban, egy egész lakóparkban is lehet csapolni a vezetékeket. A jelenség megyénkben sem ismeretlen, sőt! Megtudtuk, hogy az áramlopás esetében a módszerek igen változatosak, a tolvajok akár a fővezetéket is megcsapolják. Pedig ez akár az életükbe is kerülhet!

– Évente mintegy 10 000 esetben derítünk fel szabálytalan vételezést – érzékeltette a probléma nagyságát Egyházi Nikoletta. Az E.ON Hungária Zrt. szóvivője elmondta: az áramlopások módszerei igen változatosak, hiszen a hiteles plombák, zárópecsétek hamisításától a mérőóra számlálójának visszapörgetésén át a „leleményes” tolvajok eljutnak addig, hogy a méretlen vezetéket vagy akár a fővezetéket is megcsapolják.

Évi nyolcezer bejelentés

– Műszakilag a legveszélyesebb a kampós módszer, amikor az utcai hálózatra ráakasztanak egy vezetéket, és azon keresztül jutnak áramhoz – említette a szóvivő, és erre a megyében is akad számtalan példa. Az utóbbi években mi is többször beszámoltunk a társaság és a szolgáltató közös akcióiról: Gávavencsellőn, Tiszavasváriban, Nyíregyházán és Kemecsén több tucatnyian buktak meg. A legtöbben ezt a módszert választották, azzal sem törődve, hogy a hálózat megbontása életveszélyes, és nemcsak a kampót felakasztóra, hanem a lakásban élőkre is.

Egyházi Nikoletta azt mondja, munkatársaik jól ismerik az elkövetési módokat, képzéseken vesznek részt, és folyamatosan fejlesztik az eszközeiket. A lebukásnak sok módja van. Az egyik, hogy az E.ON a számlázási rendszeréből kockázatértékelés alapján kiszűri a gyanús eseteket, melyek lehet nagymértékű fogyasztásváltozás, vagy a kategóriához képest kevesebb fogyasztás. Nemegyszer a munkatársaik veszik észre az illegális vételezést, illetve az állampolgári bejelentések száma is jelentős. Évente mintegy 8000 jelzést kapnak, erre telefonon, vagy a cég internetes oldalán anonim módon is van lehetőség. – Egyre gyakoribb, hogy az egyik eset elvezet a másikhoz, és egész elkövetői hálózatot sikerül felderíteni – említette a szóvivő.

Emellett a megelőzésre is nagy hangsúlyt helyeznek, műszaki megoldásokkal csökkentik a beavatkozások lehetőségét, kockázatát.

Bevetik a lokátoros műszert is

– Egyedi sorszámú műanyag plombákat használunk, mivel a korábbi hagyományos zárópecséteket (plombákat) hamisították. A mérők mágnesezésének észlelésére szolgál egy speciális zárószalag, ami erős mágneses tér hatására maradandóan megváltozik. Ezt egy kis kézi műszer azonnal kimutatja. Elektronikus mérőket szerelünk fel, amelyek „nyom nélküli” befolyásolása nem lehetséges – sorolta Egyházi Nikoletta. De ami a szemnek láthatatlan, az sem marad rejtve, hiszen a fővezetékeket lokátoros műszerrel ellenőrzik.

– Ahol felmerül a gyanú – lehet ez akár föld alatt, térkővel fedve –, ott egy radarhoz hasonló eszközzel a vezeték elágazásait fel tudjuk deríteni. Ehhez elég a mérőhelynél a vezetékre csatlakoznunk.

Börtön lehet a büntetés

Az áramlopás jogkövetkezménye kötbér, melynek összege lakossági felhasználók esetén 10 ezer forinttól 2 millió forintig terjedhet, üzleti felhasználóknál a büntetés maximális mértéke 30 millió forint. Ezen felül, amennyiben életveszélyt vagy különösen nagy kárt okozó cselekményről van szó, az E.ON büntetőfeljelentést tesz, a szankcionálás a bíróság hatásköre, ez lehet pénzbüntetés, vagy akár letöltendő szabadságvesztés is.

Megcsapolt tűzcsap, illegális rákötés

– A Nyírségvíz Zrt. területén is előfordul jogosulatlan vízfelhasználás, és mi is kapunk ezzel kapcsolatos bejelen­téseket – tájékoztatta lapunkat Szabó Istvánné vezérigazgató.

– Ezek azonban kevésbé jellemzőek a felhasználási helyeken, többségükben a közterületeken található ­tűzcsapokból és közkifolyókból vételezik illegálisan a vizet.

– Legalább ekkora, ha nem nagyobb gond számunkra, hogy a megépült csatornahálózatra rákötésnél a felhasználók sokszor „elfelejtik”, hogy a szolgáltatótól hozzájárulást kell kérniük a csatornahasználathoz. A másik nagy problémánk, ami szintén szabályellenes és jelentős károkat okoz, amikor a felhasználók a csapadékvizet bevezetik a szennyvízcsatornákba. Ezekről az esetekről is kapunk lakossági bejelentéseket, valamint közműellenőrzésekkel mi magunk igyekszünk ezeket kiszűrni, azonban jó lenne, ha felhasználóink ismernék és betartanák a törvényi előírásokat – tette hozzá a vezérigazgató.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában