Helyi közélet

2015.10.16. 14:13

Morzsányi gesztus a világnapon

Nyíregyháza - Minőségi magyar pékáruval lepték meg a rászorulókat a Kenyér Világnapján.

Nyíregyháza - Minőségi magyar pékáruval lepték meg a rászorulókat a Kenyér Világnapján.

Tizenötödször rendezte meg a Magyar Pékszövetség a Kenyér Világnapját pénteken.

Hét pékség (Nyírség-Hasso, Aranycipó Pékség Fényeslitke, Gávavencsellői Sütőüzem, Vela Pékség, Makár Pékség Nagykálló, Viktória Pékség Nyíregyháza és Nyírmadai Sütőüzem) összefogásával és a Magyar Vöröskereszt aktivistáinak hathatós közreműködésével kínálgatták a friss, meleg termékeket a Vidor Fesztivál nagyszínpadának hűlt helye közelében.

– Az adományozás mellett azt is hangsúlyozzuk, hogy a minőségi kenyér tudatos fogyasztása a legalapvetőbb gasztronómiai hagyományunk része. Szeretnénk, ha a fogyasztók felismernék a különbséget egy igazi pékmester által sütött kovászos kenyér és a tömegtermék között – jegyezte meg Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség nyíregyházi alelnöke.

Országszerte kéttucatnyi helyszínen óvodásoknak, kisiskolásoknak, időseknek, kórházi betegeknek, hátrányos helyzetben lévőknek, fogyatékkal élőknek adtak meglepetéskenyeret és péksüteményt a Magyar Pékszövetséghez tartozó pékségek.

Kenyérhistória

i.e. 2000: a liszt előállítása

i.e. 1700: Izraelben és főniciaiknál megjelenik a sütőkemence

i.e. 500: a görögök és a rómaiak is kemencét használnak

i.e. 174: Rómában szakmává válik a pék

79: a kovász megjelenése

98-117: céhek alakulnak

XII. sz.: francia szerzetesek tanítják a népet kenyeret sütni

1156: Augsburgban könyvben említik a pékszakmát

1787: az első dagasztógép megjelenése

1810: a tésztafeldolgozás gépesítésének kezdete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában