2015.10.16. 14:13
Morzsányi gesztus a világnapon
Nyíregyháza - Minőségi magyar pékáruval lepték meg a rászorulókat a Kenyér Világnapján.
Nyíregyháza - Minőségi magyar pékáruval lepték meg a rászorulókat a Kenyér Világnapján.
Tizenötödször rendezte meg a Magyar Pékszövetség a Kenyér Világnapját pénteken.
Hét pékség (Nyírség-Hasso, Aranycipó Pékség Fényeslitke, Gávavencsellői Sütőüzem, Vela Pékség, Makár Pékség Nagykálló, Viktória Pékség Nyíregyháza és Nyírmadai Sütőüzem) összefogásával és a Magyar Vöröskereszt aktivistáinak hathatós közreműködésével kínálgatták a friss, meleg termékeket a Vidor Fesztivál nagyszínpadának hűlt helye közelében.
– Az adományozás mellett azt is hangsúlyozzuk, hogy a minőségi kenyér tudatos fogyasztása a legalapvetőbb gasztronómiai hagyományunk része. Szeretnénk, ha a fogyasztók felismernék a különbséget egy igazi pékmester által sütött kovászos kenyér és a tömegtermék között – jegyezte meg Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség nyíregyházi alelnöke.
Országszerte kéttucatnyi helyszínen óvodásoknak, kisiskolásoknak, időseknek, kórházi betegeknek, hátrányos helyzetben lévőknek, fogyatékkal élőknek adtak meglepetéskenyeret és péksüteményt a Magyar Pékszövetséghez tartozó pékségek.
Kenyérhistória
i.e. 2000: a liszt előállítása
i.e. 1700: Izraelben és főniciaiknál megjelenik a sütőkemence
i.e. 500: a görögök és a rómaiak is kemencét használnak
i.e. 174: Rómában szakmává válik a pék
79: a kovász megjelenése
98-117: céhek alakulnak
XII. sz.: francia szerzetesek tanítják a népet kenyeret sütni
1156: Augsburgban könyvben említik a pékszakmát
1787: az első dagasztógép megjelenése
1810: a tésztafeldolgozás gépesítésének kezdete