Helyi közélet

2015.10.04. 11:40

Tények és tévhitek az alvásról

Nyíregyháza - Sok tévhit kering az alvásról, hogy mi egészséges is mi nem. Most kiderítjük melyek azok az állítások, amik igazak vagy épp tévesek.

Nyíregyháza - Sok tévhit kering az alvásról, hogy mi egészséges is mi nem. Most kiderítjük melyek azok az állítások, amik igazak vagy épp tévesek.

Az éjfél előtti alvás a legjobb

Nem igaz. Mindegy, hogy valaki éjfél előtt vagy éjfél után fekszik le. Az a fontos, hogy az elalvás utáni első óra zavartalan legyen, ilyenkor van a leghosszabb mélyalvási periódus: ekkor piheni ki magát leginkább a szervezetünk.

Legalább nyolc óra alvásra van szüksége mindenkinek

Nem igaz. Van, akinek nyolc órára van szüksége, van, aki már hat óra alvás után is fittnek érzi magát. Fontos, hogy mindenki tudja, mekkora az alvásigénye, s annak megfelelő hosszan aludjon.

Normális, ha éjjelente felébredünk

Igaz. Az egészségesek is felébrednek legalább tíz alkalommal minden éjjel. Ezek az ébrenlétek azonban nem tartanak tovább egy percnél, és reggel nem is emlékszünk rájuk. Nyugalom, ez teljesen normális.

Az időseknek kevesebb alvásra van szükségük

Nem igaz. Az alvásigény csak az első életévben csökken: egy újszülöttnek húszórás alvásigénye is lehet, majd a legtöbb embernek pubertás után lecsökken hét-nyolc órára, mely öregkorban sem változik.

A napközbeni alvás pihentet

Igaz, de csak ha rövid. Egy 15–30 perces szunyókálás kedélyjavító hatású, fittnek érezzük magunkat utána. Kiadós, egy óránál hosszabb alvás után tunyának érezzük magunkat, és ami még rosszabb, este nehezebben tudunk elaludni.

Egy lefekvés előtti ital segít az elalvásban

Igaz, ha az az ital nem alkohol, az ugyanis zavarhatja, gátolhatja a mélyalvást. Egy pohár mézes tej vagy egy csésze nyugtató tea azonban kellően elernyeszt, könnyebben elalszunk tőle.

Aki sportol, jobban alszik

Igaz, de nem a nap minden szakában. Aki rendszeresen sportol, az általában könnyebben elalszik, jobb lesz az alvás minősége is, hosszabb lesz a mélyalvási periódusa. Fontos, hogy a napi testmozgást kora estig fejezzük be! – írja a webbeteg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában