Helyi közélet

2015.10.07. 08:55

Zsúfoltság Nyíregyházán - lesznek új parkolók és új parkolási rend?

Nyíregyháza, Mátészalka, Kisvárda, Nyírbátor - Igaz a szóbeszéd? Tényleg mélygarázs épül az Egyház és a Síp utca közötti telken?

Nyíregyháza, Mátészalka, Kisvárda, Nyírbátor - Igaz a szóbeszéd? Tényleg mélygarázs épül az Egyház és a Síp utca közötti telken?

Régóta várnak már a megyeszékhelyen élők arra, hogy az Univerzum mögötti parkolót leaszfaltozzák, és a nyíregyháziak, valamint a városba érkezők használatba vehessék a területet. A rekonstrukciós munkálatok a napokban elkezdődtek, ennek ellenére még mindig parkolóhelyhiánnyal küzdenek a nyíregyházi autósok.

– Nincs elegendő parkoló, és nincs is lehetőség további felszíni helyek kialakítására – mondta el lapunknak Barca Balázsné, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. parkolási csoportjának vezetője.

Nem épül új mélygarázs

– Forgalomszabályozási szempontból csupán annyiban tudunk segíteni a jelenlegi helyzeten, hogy újabb területeket vonunk be a fizető övezetbe. A parkolásból befolyó bevételeket társaságunk ­maradéktalanul városüzemeltetési feladatokra fordítja. Sajnos, új parkolók létesítésére egyelőre nincs lehetőség, de bizonyára sokan örülnek annak, hogy az Univerzum üzletház mögötti terület végre aszfaltburkolatot kap.

– Újabb megállásra alkalmas terek kialakítására már csak egy felszín alatti parkolóház megépítésével nyílhatna lehetőség, s bár mi is hallottunk arról, hogy az Egyház utca és a Síp utca közötti üres telekre korábban mélygarázst terveztek, tudomásunk szerint eddig ilyen terv nem volt, és most sincs. A területet addig működtetjük parkolóként, amíg be nem építik – tette hozzá a parkolási csoportvezető.

– Nyírbátorban a parkolóhelyeket elsősorban munkanapokon veszik igénybe az autósok. Az esetleges zsúfoltságot azonban nem a fizetős parkolási rend bevezetésével, hanem újabb ingyenes férőhelyek kialakításával igyekszik orvosolni az önkormányzat, például az egészségügyi központ vagy a kormányablak környékén – tudtuk meg Máté Antal polgármestertől. Megjegyezte: a városháza mögött nemrégiben alakítottak ki egy nagy parkolóterületet. Az önkormányzat a jövőben sem tervezi a fizetős zónák bevezetését.

Bővítik a parkolóhelyek számát

A fény városában sem kell fizetniük az autósoknak a parkolásért. Torma Tamás, Mátészalka alpolgármestere elmondta: tíz évvel ezelőtt a legkritikusabb utcákban fizetőssé akarta tenni a parkolást a helyhatóság, de a rendszer hamar hamvába holt.

– A városban zajló intézmény­átépítésekkel járó útlezárások miatt a belvárosi üzlettulajdonosok felvetették a fizetőparkolás újbóli bevezetését. Jogos a panaszuk, hogy ha a környéken dolgozók a boltok előtt „teszik le” reggelenként az autójukat, kiszorítják a potenciális vásárlókat, ami rányomja bélyegét az üzletek forgalmára. Ezt a problémát heteken belül megoldja az önkormányzat: október végén átadunk egy – közmunkaprogram keretében, önkormányzati területen kialakított – 110 férőhelyes ingyenes parkolózónát a belvárosban. A kórházberuházás befejeztével a lebontott szakrendelők helyén is parkolók épülnek majd, a művelődési ház előtti területen pedig 45 fokos kocsibeállók létrehozásával operálunk.

A két hónapja megváltozott parkolási rendet pozitív változásként élték meg az autósok Kisvárdán, hiszen munkanapokon csökkent a díjköteles időszak, már csak 8.30 és 17 óra között kell fizetni, hétvégéken, munkaszüneti és ünnepnapokon ingyenes a parkolás. A fizetős zónákban az óradíj mindenütt egységesen 100 forint.

A nyíregyházi, a debreceni és a miskolci tarifák

Nyíregyházán három zónában parkolhatnak az autósok: az egyesben óránként 210, a kettesben 160, a kiemelt zónában pedig óránként 310 forintért. Emellett a Buszacsa zárt parkolóját is használhatják 5 és 22 óra között, illetve a mélygarázsokat (Geduly-, Krúdy-ház) és a Korzó Bevásárlóközpont nonstop nyitva tartó mélygarázsát, ahol az első óra parkolási díja 250 forint, a második ingyenes, utána minden megkezdett óra 200 forint, hétvégén és ünnepnapokon pedig ingyenes.

Debrecen összesen 6000 parkolójából 5300 felszíni, öt mélygarázs, három belvárosi „üzleti” parkoló, valamint három magánparkoló. A közterületi parkolók övezetekre vannak bontva, a díjakat ennek megfelelően határozta meg rendeletében a város közgyűlése. A kiemelt övezetben óránként 440 forintért, az I. számú övezetben 340 és a II. számú övezetben 180 forintért, a mélygarázsokban és parkolóházakban pedig óránként 280 forintért parkolhatnak az autósok. A városközponti parkolókban hétfőtől csütörtökig 8–18, valamint pénteken 8–12 óra között az első óra ingyenes, majd minden megkezdett félóra 180–220 forint, éjszaka (18–8) és hétvégén (pénteken 12 órától hétfő reggel 8-ig) minden megkezdett óra 20 forint.

Miskolcon mindennap 8 és 18 óra között kell jegyet venni a fizetős parkolókban. Szombaton 13 órától hétfőn 8 óráig ingyenes a parkolás. Kivétel ez alól a város néhány kiemelt turistaövezete (Tapolca, Lillafüred, Diósgyőri vár), ahol idegenforgalmi szezonban hétvégén is fizetősek a parkolók 8 és 18 óra között: a zöld zónában óránként 340, a sárga zónában, a kék zónában pedig 150 forintért parkolhatnak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában