Helyi közélet

2015.11.05. 13:43

Ahol valós veszély a fagyhalál - rettegnek a téltől a tanyán élők

Benkőbokor – Akik szociális ebédet kapnak, biztonságban vannak, hisz az ebédhordók naponta kopogtatnak hozzájuk. De vannak, akik nem kapnak támogatást, mert nem találják elég betegnek. – Nem értem el elég pontot – legyintett könnyeit törölgetve az idős asszony.

Benkőbokor – Akik szociális ebédet kapnak, biztonságban vannak, hisz az ebédhordók naponta kopogtatnak hozzájuk. De vannak, akik nem kapnak támogatást, mert nem találják elég betegnek. – Nem értem el elég pontot – legyintett könnyeit törölgetve az idős asszony.

- Mindenkire nyissa rá valaki az ajtót télen, a fagyban is! – kérte szerdai, Benkőbokorban tartott sajtótájékoztatóján a Joób Olivér Szeretetintézmény vezetője. Hornyákné Pásztor Enikő kifejtette: fontos, hogy ráirányítsuk a figyelmet arra a veszélyre, amely a tanyákon élő idős embereket fenyegeti a hidegben.

– Azok az itt élők, akik szociális ebédet kapnak, télen is biztonságban lehetnek, hiszen munkatársaink mindennap bekopogtatnak hozzájuk. A Joób Olivér konyháján naponta 550 adag ételt készítenek el, amit szerény térítés ellenében házhoz visznek a szervezet dolgozói.

Kiemelt figyelem

– Tanyagondnoki szolgálatunk közel nyolcszáz ember gondjait enyhíti, s nem csupán a meleg étel kiszállításával. Ellátási területünkön még soha nem halt meg senki a fagy miatt, és mindent megteszünk, hogy a jövőben se következzen be tragédia – mondta Hornyákné Pásztor Enikő, aki arra kéri az idős emberek hozzátartozóit, hogy a hideg beálltával kiemelten figyeljenek rokonaikra. – Ha ezt személyesen nem tudják megtenni, kérjék az intézmény segítségét!

– Mióta meghalt a férjem, itt a tanyán élek a fiammal, aki a szeretetintézménynél közalkalmazott. Hetente kétszer hozzák ki az ebédet a szolgálattól. Ha kérném, mindennap jönnének, de a nyugdíjamból nem telik rá, pedig nem drága az étel… – jegyezte meg halkan Praviczki Andrásné kis kapájára támaszkodva. Nehezen mozog, bottal jár. Korábban fia volt a házi gondozója, de a legutóbbi felülvizsgálatnál a szakemberek nem találták elég betegnek, így az idén már nem kaptak támogatást.

– Nem értem el elég pontot – legyintett könnyeit törölgetve az idős asszony. Kérdésünkre elmondta: a téli tüzelővel nincsen gondja, a kert végében áll néhány öreg gyümölcsfa, azokat ilyenkor kivágják, és a veje is sokat segít.

Gyenge volt a termés

– Általában megtermeljük az egész évre elegendő zöldséget, de ezen a nyáron nagyon kevés eső esett, úgyhogy gyenge volt a termés. A gyerekek segítenek, amiben csak tudnak, az idén például két hízót is neveltünk. Ennek ellenére nem könnyű, sokszor aggódom, hogy mi lesz velünk…

Ha kell, havat lapátolnak

– Az elsődleges feladatunk a szociális segítségnyújtás. Ebbe minden, az idősek gondozásával, ápolásával kapcsolatos feladat beletartozik: elvisszük őket orvoshoz, felíratjuk és kiváltjuk a gyógyszereiket, ha kell, mentőt hívunk hozzájuk. Ügyelünk arra, hogy legyen elegendő tűzifájuk, ha nincs, hozunk és felhasogatjuk. Télen havat lapátolunk, segítünk a házi gondozóknak, ápolóknak eljutni az idős és beteg emberekhez – sorolta Deme Szabolcs, a Joób Olivér Szeretetintézmény egyik tanyagondnoka.

Hozzátette: sok olyan nyugdíjas él az ellátási területükön, akiről csak ők gondoskodnak. Rájuk fokozottan figyelnek a fagy beálltával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában