Helyi közélet

2015.11.03. 11:29

Büszkén szólt a tárogató

Nyíregyháza - Hitet és magyarságtudatot erősít a kurucok földjén a hangszer.

Nyíregyháza - Hitet és magyarságtudatot erősít a kurucok földjén a hangszer.

Különleges zenei élmény fogadta a közelmúltban a Milánói Expo látogatóit a magyar pavilonban: a nyíregyházi Nagy Csaba előadásában tárogatózene köszöntötte a vendégeket. A megtisztelő felkérés egy egész hétre szólt, így nagyon sok érdeklődő ismerkedhetett meg a magyar hangszerek egyik büszkeségével, a hungarikum címet is elnyert tárogatóval.

A hangszer két fellegvára

Egy világkiállításon minden nemzet igyekszik valami különlegeset bemutatni hazája kultúrájából. A magyar pavilon kézműves bemutatói, képzőművészeti kiállításai, népzenei és klasszikus hangversenyei nagy közönségsikert arattak. A napi több tízezer főt számláló közönség sokfelé elvitte a magyarok ügyességének, néptáncos és zenei tehetségének hírét. Megyénkben két város – Vaja és Nyíregyháza – mondhatja el, hogy a tárogató fellegvára.

Vaján a kuruc hagyományokat őrző Vay-kastélyban működik a Rákóczi Tárogató Egyesület, ami összefogja a Magyarországon és a ­külföldön élő tárogatósokat. A szakmai és zenei programok irányítója, szervezője pedig az egyesület alapító elnöke, Nagy Csaba, aki Nyíregyházáról vezényli az eseményeket.

– Az évek múlásával egyre nagyobb az érdeklődés a tárogató iránt. Ezt jelzi a húsz Országos Tárogatós Találkozó és az öt Tárogatós Világtalálkozó – mondta el lapunknak Nagy Csaba.

– A nyáron rendeztük meg Vaján az ötödik világtalálkozót, amelyen megalakult a Nemzetközi Tárogató Együttes is, ami Magyarországot körbeutazva tíz helyszínen adott nagy sikerű hangversenyt. Ahol a közönség állva tapsolt, ott valami nagy dolognak kellett történnie a színpadon. Ezt az elismerést a tárogatósok szinte minden helyszínen kivívták maguknak. Az őszi tárogatóbemutatók sorát a Budapesti OMÉK indította el, ahol a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt helyet adott a tárogatónak. Milánóban volt a folytatás: az Expo nemzetközi bemutatkozásra adott lehetőséget.

Küldetés Kárpátaljára

A tárogatós missziós munka az elkövetkező hetekben Kárpátalján folytatódik tovább. Erre a vidékre – a kurucok földjére – hazatér a tárogató. Kárpátalja iskoláiban, ahol magyar gyerekek tanulnak, küzdenek a megmaradásukért, hitüket és magyarságtudatukat erősíti majd az a rendhagyó óra, amit majd tartok – tette hozzá Nagy Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában