Helyi közélet

2015.11.11. 15:17

Elfogyott a kéményseprők türelme - Jön a kéménytüzek kora?

Nyíregyháza - Hiába lesz ingyenes a kéményseprés, azt más módon biztosan behajtja majd a kormány? Vagy nem lesz ellenőrzés és kéményseprés, helyette megszaporodnak a kéménytüzek? Sok kéményseprő már letétbe helyezte a felmondását.

Nyíregyháza - Hiába lesz ingyenes a kéményseprés, azt más módon biztosan behajtja majd a kormány? Vagy nem lesz ellenőrzés és kéményseprés, helyette megszaporodnak a kéménytüzek? Sok kéményseprő már letétbe helyezte a felmondását.

A napokban kürtölte tele a sajtót a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ), hogy elfogyott a kéményseprők türelme, s elegük van a kormány ígéreteiből. Vámos Csaba elnök arra célzott, hogy bár nyár elején tüntetést szerveztek a kialakult bizonytalanság miatt, azóta sem történt semmi. Állítólag az elégtelen tájékoztatás miatt egyre többen hagyják el a szakmát, s a megmaradtak egy része is kilátásba helyezte az azonnali felmondását – letétbe helyezve azt a szakszervezetnél –, amennyiben az év végéig nem születik döntés a szabályozásról.

Nincs törvényi előírás

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete és a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége elhatárolódott a KOSZ akciójától, a dolgozók pedig továbbra is várják a sorsuk rendeződését.

Megkerestük Valkó Lászlót, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezető igazgatóját, s amikor a hatályban lévő szerződések tavasszal már bejelentett megszüntetéséről kérdeztük, elmondta: erre vonatkozó törvényi előírással ő még nem találkozott.

– Furcsa is lenne, mivel Nyíregyháza önkormányzata most írta ki a pályázatot az elkövetkezendő öt évre, a közgyűlés várhatóan a jövő hét csütörtökön fog dönteni ebben az ügyben. Egyedüli pályázók voltunk, nincs mitől tartanunk. Hallottunk az ingyenességről, de mivel valakinek fizetnie kell a „révészt”, nekünk teljesen mindegy, ki lesz az.

– Arról is tudok, hogy a 17 munkatársunk közül négyen nálunk is „letétbe helyezték” a felmondásukat, ami szerintem nagy hiba volt. Az azonnali hatályú felmondásnak munkajogi következményei vannak, ezért ez nem játék. Akik ebbe belementek, aligha gondolták végig, hogy az ő végzettségükkel nem lesz könnyű elhelyezkedni – mutatott rá Valkó László.

Mindenki félti a munkáját

Suhaj Lászlót, a KOSZ helyi képviselőjét is sikerült elérnünk. Megtudtuk, hogy a szakszervezet kezdeményezése nem a munkaadók ellen irányult, csupán a kormányra szerettek volna nyomást gyakorolni a bizonytalanság megszüntetése érdekében.

– Mindenki félti a munkahelyét, és senki se gondolja komolyan, hogy felmondjon, éppen ezért tőlünk nem is adta ezt senki írásba. Aki mást tud, rosszul tudja. Csak azt szerettük volna, hogy az ilyen munkahelyek, mint amilyen a miénk is, megmaradjanak.

– Egyébként az ügyfeleket is elbizonytalanították a hírek, s tőlünk kérdezgették, hogy mi lesz. Sokan azt is mondták, hogy hiába lesz ingyenes a szolgáltatás, azt más módon biztosan behajtja majd a kormány. Mások meg azon izgultak, hogy nem lesz ellenőrzés és kéményseprés, megszaporodnak a kéménytüzek, amiből így is van elég.

Nem kellene változtatni...

Treznyák Csaba 27 éve van a Kéményseprőipari Kft.-nél, és bár egyetlen szakszervezetnek sem tagja, véleménye van, amit meg is osztott.

– Mindenki szeretné, ha a dolgok úgy maradnának, ahogy voltak, és a kormány nem bízná a katasztrófavédelemre a feladatellátást, mert véleményem szerint sem a személyi, sem a tárgyi feltételek nincsenek meg ehhez. Én szeretem a munkámat, jól érzem magam a cégnél, s nem szeretném, ha ez a jövőben megváltozna – zárta rövidre a kérdést Treznyák Csaba.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában