Helyi közélet

2015.11.25. 17:40

Faültetéssel kezdődött az újjászületés Kislétán

Kisléta - A sérült gyerekekért állítottak új fákat a a gondozó otthon vihar sújtotta parkjában.

Kisléta - A sérült gyerekekért állítottak új fákat a a gondozó otthon vihar sújtotta parkjában.

Mintegy 200 szál pótolhatatlanul értékes fát döntött, illetve csavart ki egy irdatlan vihar 2010-ben Kislétán, a helyi Ápoló-Gondozó Otthon védett parkjában. Sok évtized természet adta kincse, egy csodálatos őspark – benne padokkal, és kis faházzal – vált a szörnyű ítéletidő áldozatává egy pillanat alatt, többek elmondása szerint a „testével” védve a települést. Ha az óriásra nőtt rengeteg nem állta volna útját a förgetegnek, még nagyobb kárt kellett volna elszenvednie a környéken élőknek.

Ám arra, hogy van új élet a pusztulás után is, ékes bizonyítékul szolgál, hogy a kincseire oly büszke otthon dolgozói és vezetősége, több segítővel a háta mögött soha nem tett le a park újjáépítéséről, amelynek első ütemére november 25-én, szerdán került sor.

Jakabné Harcsa Erzsébet intézményvezető a faültetési ünnepségen elmondta, hogy mivel a Hortobágyi Nemzeti Park gondozása alatt álló középkategóriájú tájvédelmi parkban csak kijelölt fajtákkal pótolhatják az elveszített állományt, s mindent, még a csemeték eredetét is dokumentálniuk kell. – Nagy veszteség ért bennünket, s nem csak a bentlakóknak szólt bele a vihar az életébe, de a falu lakóinak is, hiszen a park gyönyörű tulipánfái között gyakran fényképészetek az esküvőre készülődő fiatalok. Most, ebben az első ütemben 70 csemetét tudunk letelepíteni, s reméljük, hogy az intézmény fennállásának 60 éves jubileumára, amelyre 2017-ben kerül sor, mind a 200 áldozatul esett fát pótolni tudjuk a 12 hektáros parkban. A terveink között szerepel 550 méternyi járda lefektetése is, mivel a korábbi vörös salakkal borított gyalogutakat benőtte a növényzet – tajtékoztatott Jakabné Harcsa Erzsébet.

A nap folyamán földbe helyezte a saját fáját a fenntartó és a helyi önkormányzat képviselője, a felújítást megáldó lelkészek, a nyíregyházi és a nyírbátori Lions Klub delegáltjai, valamint az erdészet szakemberei. Délután pedig az otthon lakói és munkatársai ünnepelték meg közösen, belső körben a Szociális Munka Napját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában