Helyi közélet

2015.11.17. 14:27

Könyvbemutató a sárkányok földjén sárkányokról, főurakról, asszonyokról

Nyíregyháza, Nyírbátor - Báthori Miklós váci püspöktől – illetve a család őstörténetétől - egészen Báthori Zsófiáig, a Báthori család utolsó sarjáig tartó időszakot öleli fel az a kiadvány, aminek ősbemutatójára a zsúfolásig megtelt nyírbátori Városháza dísztermében került sor.

Nyíregyháza, Nyírbátor - Báthori Miklós váci püspöktől – illetve a család őstörténetétől - egészen Báthori Zsófiáig, a Báthori család utolsó sarjáig tartó időszakot öleli fel az a kiadvány, aminek ősbemutatójára a zsúfolásig megtelt nyírbátori Városháza dísztermében került sor. A könyv megjelenésének és nyírbátori ősbemutatójának apropója egy tudományos konferencia volt, amelyet 2011-ben somlyai Báthory István fejedelem és lengyel-litván király halálának 425. évfordulójára rendeztek a sárkánycímeres történelmi kisvárosban. A Nyírbátor Város Önkormányzata és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület szervezésében Sárkányok, főurak, asszonyok: A Báthoryak a művelődés- és irodalomtörténetben címmel került megrendezésre. A konferencián elhangzott előadások, tanulmányok képezik a címében ugyanazon könyv anyagát.

A projektoros színvonalas, a Báthory családot bemutató ráhangolódás és dr. Báthori Gábor, a MNM. Báthori István Múzeuma igazgatója megnyitója után Mercs István, a kötet szerkesztője és egyik szerzője, valamint Szentmártoni Szabó Géza és Kőszeghy Péter szerzők egymásnak adva a szót, egymást kiegészítve egy igen magas színvonalú és közérthető – amilyen a könyv is(!) - szinte már szemináriumnak is beillő könyvismertetőt/bemutatót tartottak.

A rendezvény szerves része és kvázi egyik előadása volt a nyírbori Báthori István Múzeum Baráti Köre és a MNM. Báthori István Múzeuma őszi előadássorozatának.

- Tanyik József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában