Helyi közélet

2015.11.20. 19:22

Megszűnik az ügynökség - 124 munkatárs várhatja a felmondását

Debrecen, Nyíregyháza - Az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségnek december harmincegyedikével csoportos létszámleépítést kellett bejelentenie a munkaügyi központnál.

Debrecen, Nyíregyháza - Az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségnek december harmincegyedikével csoportos létszámleépítést kellett bejelentenie a munkaügyi központnál.

A közreműködői feladatok egy része várhatóan át fog húzódni jövő év március 31-éig, így 30–40 ember addig lehet még állományban az ÉARFÜ-nél. A többi dolgozó elhelyezkedhet a megyei önkormányzatoknál, területfejlesztési társaságoknál vagy települési önkormányzatoknál. A betölthető létszám ez utóbbi helyeken annak függvénye, hogy a helyhatóságok milyen mértékben veszik majd igénybe projekt-előkészítéshez és -menedzseléshez a megyei szervezeteket.

Már felvették őket

A 2014–20-as programozási időszakban az operatív programokat új felosztásban fogadták el – tájékoztatta lapunkat a Magyar Államkincstár sajtóosztálya.

A területfejlesztést támogató Terület- és településfejlesztési Operatív Program (TOP), eltérően a korábbi Regionális Operatív Programoktól, nem regionális, hanem megyei szinten adja meg a fejlesztési kereteket, elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosítva forrásokat. A Magyar Államkincstár szervezeti felépítésében igazodik ezekhez a célokhoz, mivel a közreműködő szervezeti feladatellátás, valamint a kapcsolattartás a kedvezményezettekkel a megyei igazgatóságokon történik. A TOP feladatait ellátó kollégákat a Magyar Államkincstár az idén május és augusztus között vette fel azért, hogy az első TOP-felhívások megjelenésekor a kincstár már felépített közreműködő szervezetként, a kollégák pedig felkészülten láthassák el a feladatokat. Az azóta eltelt időben elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt, amely vizsgával zárult. Emellett a szakmai anyagok kidolgozásában, a pályázati felhívások elkészítésében, és a 2007–13-as programozási időszak zárási feladataiban is részt vesznek.

Jogászok, közgazdászok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 24-en fogják ellátni a Magyar Államkincstár TOP-közreműködő szervezeti feladatait. A nyílt álláspályázatra 392-en adták be a jelentkezésüket, a felvettek valamennyien felsőfokú végzettségűek, vannak köztük jogászok, közgazdászok, műszaki végzettségűek egyaránt. A kincstár célja, hogy közreműködő szervezetként támogassa a TOP-források hatékony és szabályszerű felhasználását, segítse a támogatást igénylőket, hogy a projektötletekből sikeres fejlesztések valósulhassanak meg.

A megye átvenné a szakembereket

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke azt mondja, az operatív programok átalakítása a korábbinál jóval több feladatot ró a megyei önkormányzatokra, így nagy szükségük van pályázatokhoz értő szakemberekre. – Az ÉARFÜ üzemi tanácsának jeleztük, hogy szívesen átvennénk az elbocsátott munkavállalóik közül a Szabolcs megyeieket (úgy tudom, 4–5 emberről van szó), de egyelőre senki sem jelentkezett. Ennek az egyik oka talán az, hogy jóval alacsonyabb bért tudunk kínálni nekik, mint a korábbi fizetésük, de az is lehet, hogy kivárnak, hiszen a munkájukra a települési önkormányzatoknál és a társulásoknál is szükség lesz, és még képlékeny, hol hány embert tudnak majd foglalkoztatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában