Helyi közélet

2015.11.28. 17:41

Mézet a termelőtől

Kisvárda – A tavaly elindított Mézes reggeli kampánynak is köszönhetően több mint kétszeresére emelkedett az elmúlt években Magyarországon a mézfogyasztás: a 2010–ben mért fejenkénti 30 dekagrammról mostanra 70 dekagrammra emelkedett az egy főre jutó mézfogyasztás. A szaktárca törekvése, hogy ez az évtized végére 1 kilogrammra emelkedjen.

Kisvárda – A tavaly elindított Mézes reggeli kampánynak is köszönhetően több mint kétszeresére emelkedett az elmúlt években Magyarországon a mézfogyasztás: a 2010–ben mért fejenkénti 30 dekagrammról mostanra 70 dekagrammra emelkedett az egy főre jutó mézfogyasztás. A szaktárca törekvése, hogy ez az évtized végére 1 kilogrammra emelkedjen.

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is felajánlotta Kisvárdán a Teichmann Vilmos Általános Iskolának Kovács Csaba az Országos Méhész Egyesület (OMME) Szabolcs–Szatmár–Bereg Megye szaktanácsadója, –az iskola volt pedagógusa– hogy az elmúlt évhez hasonlóan, hogy a tanulók körében nagy sikert arató „mézes reggelit” újra megrendezi az iskola diákjainak. A mézes reggelit november 20–án (pénteken) fél tíztől rendezték meg az iskola ebédlőjében.

Mézkóstoltatás, ismeretterjesztő anyagok

Mézes reggeli, mézkóstoltatás, előadások mézről és a méhek életéről, színes ismertető anyagok, kifestőkönyvek az alsósoknak, a méhész munkájának s munka közbeni öltözékének a bemutatása s a méz szervezetre ható élettani hatásáról is szólt Kovács Csaba. Egyúttal felhívta a figyelmet a rossz étkezési szokások az egészséges táplálkozásra, valamint a mézfogyasztás számos előnyére. A természetes méz 11 féle vitamint, 30 féle ásványi anyagot és 19 féle aminosavat tartalmaz, mely továbbá növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését, erősíti a szívet és még számtalan pozitív hatása ismert. Mai ismereteink alapján a méz közel 70–féle gyógy–, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. A méz főleg gyümölcs– és szőlőcukorból áll, ezért kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra.

23 iskola több mint hatezer tanuló

–A mézes reggeli programunkhoz megyénkben –kezdte beszélgetésünket Kovács Csaba szaktanácsadó– 23iskola több mint hatezer tanulója csatlakozott. A legtöbb Nyíregyházáról, ahol 12 iskolában rendeztek mézes reggelit. De Gyulaházán, Mátészalkán, Nyírmeggyesen és más megyei iskolában is voltak rendezvényeink.

–Megyénkben hányan méhészkednek?

–A legfrissebb felméréseink szerint több mint nyolcszázan foglalkoznak méhészkedéssel. A méhcsaládokat tekintve általában az 50–60 családos méhészetek a leggyakoribbak. Viszont vannak megyénkben 200–300 családos méhészek is, akik a megye méztermelésének a zömét adják. Megyénkben 11 egyesület működik, ezeknek zöme megyénk városaiban és a környező településeken dolgozó méhészeket fogja össze.

Nyíregyházán két egyesület is működik közel háromszáz fővel. Kisvárdán mintegy 140–en méhészkednek egy egyesületben. Fehérgyarmat a másik nagy méhészeti településünk, ahol egy 130, valamint egy 280 főt foglalkoztató egyesület működik. A megyénkben dolgozó méhészek valamennyien arra törekszünk, hogy megpróbáljuk megőrizni a tiszta minőségű magyar méz hírnevét. Tartjuk magunkat a régi szokásos termelési eljárásokhoz, s fogásokhoz. A megyénkben működő egyesületek, a dolgozó méhészek a termelői tevékenységünkben arra törekszünk, hogy minőségi termelői mézet állítsunk elő, legyen az akácméz, vagy virágméz. A helyi termelőktől vásárolt méz minőségét garantáljuk, s a vásárlással a helyi termelőket segítve, saját egészségünk érdekében mindenképpen a termelői méz fogyasztását javaslom.

A mézes reggeli programunk célja is, többek között, hogy felhívja a figyelmet a magyar méz és más méhészeti termékek fontosságára, valamint az egészséges életmódra és a helyi készítésű élelmiszerekre– mondta végül Kovács Csaba méhész szaktanácsadó.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában