Helyi közélet

2015.11.24. 09:24

"Nagyon sajnáljuk, hogy az életmentés esetenként megzavarja mások nyugalmát"

Nyíregyháza - A Szirénafrász: fő a mértékletesség! című olvasói levél komoly reakciókat váltott ki, újabb és újabb levelek érkeztek reagálva a különféle véleményekre. De most a hivatalos szerveket kerestük meg, hogy tegyenek pontot az ügy végére.

Nyíregyháza - A Szirénafrász: fő a mértékletesség! című olvasói levél komoly reakciókat váltott ki, újabb és újabb levelek érkeztek reagálva a különféle véleményekre. De most a hivatalos szerveket kerestük meg, hogy tegyenek pontot az ügy végére.

- Az életmentés esetenként megzavarja mások nyugalmát, de ne feledjük: a sziréna mindenkiért szólhat!

Oktalan és zavaró csendháborítással „vádolta” a napokban az élet- és értékmentő szakmában dolgozókat olvasói levelében előfizetőnk, Hadas Attila, mondván: meggyőződése, hogy olykor feleslegesen, illetve indokolatlanul hosszasan visítanak a mentő-, rendőr- és tűzoltóautók szirénái.

Szirénafrász című írásában a 38-as főút melletti lakóövezetben élő olvasónk azt is megemlítette, hogy 15 évvel ezelőtt, az akkor még kamaszlánya életét mentették meg a gyorsan beavatkozó segítők egy autóbaleset során.

Utánajártunk, milyen szabályok vonatkoznak a megkülönböztető fény- és hangjelzések használatára.

Jó okkal szirénáznak

– Igazából nem értem a panaszos felháborodását, pláne, mivel vélhetően a lányáért is szirénázó mentő vonult ki annak idején – kezdte reagálását dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat regionális orvosigazgatója, hozzátéve: a levélíró minden bizonnyal nem ismeri, hogy a szolgálati járműveken milyen esetekben lehet elrendelni a megkülönböztető jelzések használatát.

– Mentési tevékenységünket az Eütv. 94. paragrafusának bekezdésében foglaltak szigorú betartásával végezzük. A megkülönböztető jelzéseket használó járművek vezetőinek be kell tartaniuk a közúti közlekedésről szóló 1/1975.(II.5.) KPM-BM együttes rendeletének 49. paragrafusában foglaltakat. Tehát nem belső szabályzat, nem a járművezető kénye kedve szerint lehet használni a megkülönböztető jelzéseket!

– A mentőjárművek vezetői nagyon jól tudják, hogy a közutakon nem élveznek abszolút elsőbbséget. Fel sem merülhet bennük, hogy „azzal, hogy bekapcsolják a szirénát, nagyjából meg van oldva a sürgősségi dolog, és mindenki azonnal húzódjon félre, álljon meg”. Pontosan tudják, hogy milyen esetekben, milyen felelősséggel hagyhatják figyelmen kívül a szabályokat.

– A rendelet előírásait az év minden napján, a nap 24 órájában kötelesek betartani, nem lehet tehát csendháborításnak tekinteni az éjszakai órákban a megkülönböztető jelzések használatát. Nagyon sajnáljuk, hogy az életmentés esetenként megzavarja mások nyugalmát, de ne feledjék, a sziréna mindenkiért szólhat! – fogalmazott a regionális orvosigazgató.

Minden másodperc számít

– A katasztrófavédelem tűzoltójárművei, ha élet- és vagyonmentéshez vonulnak, megkülönböztető hang- és fényjelzést használnak – közölte Dóka Imre. A katasztrófavédelem megyei szóvivője elmondta: a riasztástól számított maximum 120 másodpercen belül elindulnak a tűzoltók a káreseményhez.

– Ilyenkor minden másodperc számít, hiszen egy lakóházban keletkezett tűznél percek alatt a lángok martalékává válhat az ingatlan, egy műszaki mentésnél pedig másodperceken múlhat az autóba szorult személy élete. A 16 tonnás járművekkel mind a gyorsítás, mind pedig a lassítás komplikáltabb, mint egy személyautó esetében.

– Ha a katasztrófavédelem tűzoltóegységei a káresethez megérkeztek, a helyszínen már csak a fényjelzés használata kötelező. Ez a beavatkozók biztonságát garantálja, hiszen gyakran az úttesten kell a közlekedési balesetben sérült személyt a roncsokból kivágni a tűzoltóknak – fogalmazott Dóka Imre.

Megtudtuk: gyakorlat és helyszínre vonulás alatt a járművezetők nem használhatják sem a hang-, sem a fényjelzést, de abban az esetben, ha a helyszínre megérkeztek, s ott a forgalmat egy tűzoltógépjármű akadályozza, a fényjelzés megengedett.

– Nem fordult még elő, hogy valaki visszaélt volna a megkülönböztető jelzés használatával, hiszen annak indokolatlan alkalmazása fegyelmi eljárást von maga után – válaszolta kérdésünkre a megyei szóvivő.

Engedéllyel használhatják

Fülöp Gergely rendőr őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre elmondta: a rendőrségi gépjárműveken a megkülönböztető jelzés használatát lehetőség szerint előzetesen engedélyeztetni, illetve minden esetben utólag

dokumentálni kell.

Megkülönböztető jelzést használó rendőrségi járművet vezetni csak szigorú egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatok, valamint sikeres emelt szintű vezetéstechnikai vizsga után lehet. A vizsgálatokat, a képzést és a vizsgát a jogszabályban meghatározott időközönként meg kell újítani.

KM-BM,LTL,PI


Nyíregyháza – Szirénázni avagy nem szirénázni? Olvasónk nemrégiben a bécsi viszonyokat emlegette, és kitért rá, hogy a mentők és a rendőrök a felesleges zajkeltés nélkül is megérkeznének a helyszínre időben. Nos, mentőszolgálatos olvasónk nem igazán ért egyet a levél írójával. tovább »

Nyíregyháza – Továbbra sincs egyetértés sziréna-kérdésben: a tegnapi, „Nem úgy van, hogy szirénázunk jobbra – balra” című levél egy mentőtechnikustól érkezett, de olvasónkat máris válaszlevél írásra késztette – szerinte szirénázás nélkül is odaérnének a mentőautók és a rendőrök a helyszínre. tovább »

A Szirénafrász: fő a mértékletesség! című olvasói levél komoly reakciókat váltott ki a Szabolcs Online látogatóiból. A kommentzuhatagon túl írt nekünk egy mentőtechnikus, akitől most megtudhatjuk miért és mikor szól a sziréna. tovább »

Nyírtelek – Visító mentőautók a belvárosban, lakóövezetekben: sürgős eset vagy felesleges csendháborítás? tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában