Helyi közélet

2015.11.29. 09:43

Örökzöld receptek a fa alatt

Nyíregyháza - A győztes recepteket beküldő olvasóink szívesen próbálnak ki újdonságokat a konyhában.

Nyíregyháza - A győztes recepteket beküldő olvasóink szívesen próbálnak ki újdonságokat a konyhában.

A magazin tökéletes karácsonyi ajándék, de azok sem járnak rosszul, akik nem teszik be a fa alá, hanem ebből sütik/főzik meg az ünnepi menüt.

A beküldők közül Krivács András nyolc olvasónk (Gergely Bertalanné, Ligetfalvi-Komiszár Eszter, Menyhártné Lekvár Etelka, Nagy Andrea, Nagy Péter, Némethné Varga Anikó, Oláh Lászlóné, Szabó Lajos) receptjét választotta ki, nekik december 1-jén 16.30-tól szerkesztőségünkben köszönjük meg, hogy segítették a munkákat. Gyakorlott háziasszonyokról van szó (egyetlen úriember kivételével), akik jól bevált receptjeikkel neveztek.

Mákos guba, krémlevesek

Ligetfalvi-Komiszár Eszter az újítások mestere, aki az édesanyjától leste el a fogásokat, és amióta saját háztartást vezet, szívesen kísérletezik.

– Mi már ahhoz a generációhoz tartozunk, akiknek nem szent a vasárnapi húsleves – mondja Eszter, aki nemcsak az újdonságokra figyel, de arra is, hogy egészséges ételeket tegyen a család asztalára. – Két lányunk van, mindketten sokat forgolódnak mellettem a konyhában, most például együtt sütjük a mézeskalácsot. A nagy kedvenceink a mákos guba, a rakott palacsinta és a krémlevesek – utóbbiakból bármi jöhet, a mandarin-, a szilva- vagy a gesztenye­krémleves is mindig az utolsó cseppig elfogy. Karácsony második napján nálunk gyűlik össze a család, és olyankor mindig újítunk – a szülők és a rokonság már alig várják, hogy megkóstolhassák.

Anya, mit főztél?

Gergely Bertalanné rutinos receptbeküldő, ezúttal a hájas tésztája került a magazinba. – Ez a nagymamám sütije – mondja –, de ez nem is csoda, nálunk öröklődnek a receptek. Édesszájú a család, nincs olyan hétvége, hogy ne sütnék valamit. Próbálok új dolgokat kipróbálni, de vannak örökzöld slágerek. A szibériai krémes az egyik nagy kedvenc, de a vasárnapi krémest és a hájast is sokszor „megrendelik”. De nem csak a desszertek vannak porondon. Hazajönnek a gyerekek az iskolából és az az első kérdésük: Anya, mit főztél? Mindennap van otthon főtt étel, ami különleges helyen készül. Elkülönítettünk ugyanis egy részt a kis boltunkban, és amikor nap közben nincs vevő, ott főzöm meg az ebédet vagy vacsorát.

KM-SZA


Kevesebb vajat, cukrot

Némethné Varga Anikóéknál is erős a családi indíttatás: azt mondja, a nagymamájától sokat tanult. – Ketten vagyunk a férjemmel, így természetes, hogy az ő ízlésére figyelve sütök, főzök. Nálunk inkább a kelt tészták fogynak, a túl krémes dolgokat nem szeretjük, és igyekszem kevesebb cukrot és vajat használni. Kedvelem a főzőműsorokat, közben mindig jegyzetelek, de gasztromagazinokat is forgatok. Szívesen próbálok ki újdonságokat, de karácsonykor – a hagyományokat követve – halászlé biztosan szerepel a menüben. Nagyon szeretjük, és ha nem érek rá, a férjem készíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában