Helyi közélet

2015.12.04. 17:46

Nekik a hangjuk a rangjuk

Hodász - Az autentikus cigányzene hodászi művelői mernek nagyot ál­modni.

Hodász - Az autentikus cigányzene hodászi művelői mernek nagyot ál­modni.

A Ham Ko Ham zenekar négy tehetséges fiatalból áll, akik az autentikus cigányzenét helyezik előtérbe. Ham Ko Ham: vagyunk, akik vagyunk. Az elnevezés a személyiségüket, a felhőtlen zenélésüket tükrözi. Több dia­lektusból merítik zenéjüket, és követik a folklór állandó változásait. Öt éve alakult meg az együttes Biriben, a Dankó Pista-iskolában. Azóta többször cserélődtek a tagok, a mostani felállás viszont már véglegesnek látszik.

Mély őszinteség és szívjóság

– Természetesen, mint minden más „fiatal” zenekarnak, nekünk is voltak gyerekbetegségeink. Ezen mindenkinek át kell esni. Nagyon sokat tanulunk a hibáinkból, nyitott szemmel járunk, és az épkézláb kritikákat is saját fejlődésünkre használjuk fel. Az egyre több fellépésnek és a családias hangulatú pró­báknak köszönhetően jól összeszoktunk, ami az új számainkban érezhető is – fejtegette az énekes, Rézműves Márkó.

Mivel életük része a zene és a tánc, ünnepi pillanattá varázsolják a hétköznapok szürkeségét önmaguknak és a hallgatóiknak.

– Próbálunk megragadni minden alkalmat, hogy bemutatkozzunk, legyen az akár regionális vagy országos megmérettetés. Eddig remekül vettük az akadályokat – vette át a szót Ábri Csaba, a gitáros.

– A közönség megítélése sokkal pozitívabb a vártnál, ami rengeteg erőt ad a folytatáshoz. Biztosan találkozhatnak majd velünk a kereskedelmi tévék műsoraiban is.

– Folyamatosan, többféle zenei összeállítással készülünk. A színpadi beállás előtt felmérjük a terepet, kiválasztjuk a közönséghez legjobban illő műsorunkat, ebből rendre nagyon jó buli kerekedik ki a koncert végére. Nem ijedünk meg az ad hoc dolgoktól sem!

Mély őszinteség, szívjóság és dinamizmus árad a Ham Ko Ham zenéjéből, előadásmódjából.

– A segítő stábunk rengeteget dolgozik azon, hogy az ezen a zenei vonalon kiemelkedő zenekarok, producerek megismerhessenek bennünket, a tanácsaikból is tudunk tanulni. A visszajelzések nagyon pozitívak.

Legmerészebb álmainkban mertünk csak arra gondolni, hogy a hazai élvonalban mozgó zenekaroknak előzenekara lehessünk. Úgy látszik, hogy az álmaink valóra válnak! – árulta el Rétháti Salamon gitáros, billentyűs.

Repertoárjukban főként az autentikus cigányzene jelenik meg – többnyire roma nyelven. Azonban korántsem vetik meg a modernebb zenei stílusokat sem. Gitáron, zongorán, basszusgitáron, kannán, cajonon, tamburán és éneken keresztül valódi zenét szólaltatnak meg.

– Szeretnénk kiadni az első lemezünket, és legalább egy klipet leforgatni. Ha pedig nagyot akarunk álmodni, akkor szeretnénk eljutni az összes hazai fesztivál világzenei színpadára, és szeretnénk a zenélésből megélni – vélekedett Balázs Levente énekes, cajonos.

– Ott próbálnak a srácok és akkor, amikor csak tudnak. Minden szabad percet kihasználnak arra, hogy zenélhessenek. Hivatalosan csütörtökönként találkoznak a saját próbatermükben. A Ham Ko Hamból ketten az idén érettségiznek, ketten pedig már egyetemre járnak. A rengeteg koncert és próba mellett a tanulás nem szorulhat háttérbe – jegyezte meg végezetül a menedzserük, Szálku István.

 


Az együttes tagjai

Rézműves Márkó ének

Ábri Csaba gitár

Rétháti Salamon gitár, billentyű

Balázs Levente ének, cajon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában