Helyi közélet

2015.12.17. 10:18

Repülünk a mesék kocsiján…

Nyíregyháza - Sokan nem értik, mitől lesz jobb, ha forintosítják az autós devizahiteleket.

Nyíregyháza - Sokan nem értik, mitől lesz jobb, ha forintosítják az autós devizahiteleket.

A jelzáloghitelek forintosítását követően decembertől a még devizában nyilvántartott autó – és személyi hiteleket vagy lízinget is átváltják forintra. A bankoknak többségében már ki kellett küldeniük a kalkulációkat, így többen is kezükbe vehették a megajánlott feltételeket.

A visszajelzésekből máris látszik, hogy az ügyfelek többsége – elolvasva a tájékoztatókat – bizonyosan nem fakadna dalra örömében, ám ha mégis, valószínűleg azt énekelné: „Csupa boldogság vár, ezután rád és rám, a mesék meseszép kocsiján…

Forint vagy deviza?

A legnagyobb dilemmát az alapkérdés okozza: megéri-e forintra váltani? Az előnyök serpenyőjében a megszűnő árfolyamkockázat, és a piacinál kedvezőbb átváltás van, míg a hátrányéban egy 25 százalékkal megnövekedett törlesztőrészlet és úgy 5 évnyi futamidő hosszabbítás. Aki a devizára voksol, az vagy fizeti a végén felgyülemlett árfolyam-különbözetet, vagy 9 újabb évre adós marad. A szakértők a forintosítás elfogadását javasolják, beismerve persze azt is, hogy különleges jóstehetségek kellene annak eldöntéséhez, vajon mi várható 5 vagy 9 év alatt. Egy kicsit olyan ez, mint amikor a halálra ítélttől megkérdezik, hogy tőrrel, vagy pisztollyal kíván-e véget vetni az életének. S hogy miért? Két panaszosunk példáján megmutatjuk olvasóinknak.

Bele kell törődni

Kiss Gyula nem csak a forintosítás perspektíváival van már tisztában, de a Békéltető Testületet is megjárta. Sajnos nem sok sikerrel, ugyanis a panaszát elutasították, és kétoldalas nyomtatványban – tele paragrafusokkal – szépen meg is indokolták, hogy miért.

– Egy Suzuki gépkocsit vásároltunk 2007-ben, ami ugye nem egy luxusautó, s most már 2020 augusztusában lesz a mienk, ha igaz. Eddig 29.700 forintot fizettem havonta a felvett 1 millió 300 ezer után, s most a forintosítással 47.900-ra emelték az összeget. A futamidő is megnőtt, s így 13 évig a bank adósai vagyunk.

– Eddig több mint négymilliót fizettünk vissza, s még 2,4 milliót követelnek rajtunk. Megírták, ha nem fogadom el a forintosítást, akkor 56 ezret kell perkálnom havonta, és bele kell törődnöm, hogy mintegy 600 ezret különítenek el az utolsó hónapokra. Az első forintosításnál a bank nagylelkűen 1,5 százalékot engedett el havonta, s már akkor is kitolták 26 hónappal a futamidőt, de a mostani attól is rosszabb lett. Őszintén szólva egy 800 ezres kamatra számítottam, s ezzel szemben a hatszorosát követelik.

Egy másik olvasónk, a 84 esztendős Takács László levezette papíron, mi vár rá a forintosítás után, s alig akart hinni a szemének. Ő is egy Suzuki személygépkocsit vásárolt 2009 májusában. A közel 2.100.000 forintos vételárból levonták a leadott 4 éves korábbi családi autója 400 ezer forintos értékét. Könnyű kiszámolni, mennyit hitelt vett fel, amit 96 hónapra vállalt visszafizetni.

Összetépni volna jó

– Több mint kétmilliót törlesztettem az eltelt 78 hónap alatt, s nagyon bíztam benne, hogy a svájci frank forintosításával jól járok. Sajnos tévedtem. A bank 18 oldalas értesítőben ébresztett rá hogy 2022-ig még fizethetek, bár 500 forinttal leengedték a havi törlesztőrészletet. Kilencven éves leszek, mire kifizetem az újabb kétmilliós tartozást, egy közel 5 milliós autó boldog tulajdonosaként. Legszívesebben nyilvánosan összetépném a bank 18 oldalas üzenetét – panaszolta el Takács László.

 


Eltérő szabályozás a forintosításnál

A forintosításnál az MNB által jegyzett devizaárfolyamot használják, de a fogyasztók hitelét ettől kedvezőbben, a svájci frank esetében 30,73 forinttal kisebb értékben váltják – tájékoztatott néhány fontos tudnivalóról dr. Fazekas Sándor, lapunk pénzügyi tanácsadója.

– A vállalkozói, a hitelkártyához vagy folyószámlához kötött, és a deviza-fedezett mellett nyújtott kölcsönökre, valamint a követeléskezelőknél lévőkre a forintosítás nem vonatkozik. Viszont a már felmondott, és a végrehajtás alatt álló, de a pénzügyi intézménynél kezelt ügyletek forintosíthatók.

– Nem járnak jól a törlesztéssel késők. Rájuk ugyanis nem vonatkozik a kedvezmény, másrészt az ilyen tartozásokat tőkésítik, ami akár a törlesztőrészlet és a futamidő megnövekedésével is járhat. A forintosítás szerződésmódosítással jár, s a fel nem mondott hiteleknél december 15-ig értesítik az ügyfeleket a bankok, egyéb esetben január végéig kell megküldeni a tájékoztatót. Aki az ebben foglaltakat nem fogadja el, 30 napon belül erről írásban nyilatkozhat. – adta tudtul dr. Fazekas Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában