Helyi közélet

2015.12.11. 16:36

Teremcipő a fiúk nagy álma

Tiszavasvári – Az Ádámszki családnak meg kellett vennie a gépeket, a speciális ágyat, a magatehetetlen Marikát a két szülő gyomorszondán át eteti, pelenkázza és tornáztatja a nap 24 órájában.

Tiszavasvári – Az Ádámszki családnak meg kellett vennie a gépeket, a speciális ágyat, a magatehetetlen Marikát a két szülő gyomorszondán át eteti, pelenkázza és tornáztatja a nap 24 órájában. Az édesanya közben súlyos beteg lett, az édesapa sokáig nem tudta elfogadni, hogy a lánya az egyik pillanatról a másikra magatehetetlenné vált; elégtételt akart venni azokon, akik hibáztak, de a hit átsegítette a legsötétebb időszakokon. Nemcsak Marikát ápolják, de a két fiút is ők nevelik, iskoláztatják – nagyon kevés pénzből. Az ápolási díj 47 ezer forint, a családi pótlék 29 ezer, ezek mellett az Összefogással az áldozatok védelméért közhasznú alapítvány utal nekik havi 40 ezer forintot.

Az alapítvány tagja, dr. Helmeczy László vállalta el a család jogi képviseletét. Hosszú pereskedés után a Debreceni Ítélőtábla október 15-én jogerős ítéletet hozott, amely szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházat kártérítési felelősség terheli. Az intézmény az ítéletre reagálva lapunkkal azt közölte: „A balesetet nagy valószínűséggel a műtéthez használt eszköz meghibásodása okozta, így komolyan felmerül az eszköz gyártójának és forgalmazójának felelőssége, ezért kórházunk további jogi lépéseket kíván tenni velük szemben.”

Dr. Helmeczy László ideiglenes intézkedést kért, hogy mivel a kórház öt év alatt semmit sem fizetett, addig is utaljon át egy bizonyos összeget a családnak, amíg nem születik döntés a kártérítés mértékéről. Erre az intézmény ígéretet tett, ám Ádámszkiék azóta sem kaptak támogatást.

Szomorú és nehéz karácsony

Így ismét nagyon nehéz és szomorú karácsony elé néznek. Amikor azt kérdezem Ádámszki Mihálytól, hogy a fiúk minek örülnének karácsonykor, azt mondja, mivel szinte semmijük sincs, számukra minden ajándék. És ha mégis kérhetnének valamit?

– A fiúk fociznak, de most még labdájuk sincs, mint ahogy egy-egy melegítő vagy teremcipő is örömet szerezne nekik (38 és feles, 42 és feles a cipőméretük, 150, illetve 165 cm magasak). De a legnagyobb ajándék most is az lenne, ami öt éve mindig…

Arra kérjük olvasóinkat, hogy aki szeretne segíteni, és akár cipőt, labdát vagy melegítőt fel tud ajánlani, tegye szebbé a fiúk karácsonyát. Tartós élelmiszerre is nagy szükségük lenne, és minden apró ajándék mosolyt csalhatna az arcukra.

A felajánlásokat szerkesztőségünkben (Nyíregyháza, Dózsa György u. 4–6.), gyűjtjük, és december 24-e előtt visszük ki a családhoz, hogy betehessék a karácsonyfa alá.

KM-SZA


Tiszavasvári – Robi és Tamás fáradtan estek haza szombat délután: focimeccsük volt, kihajtották magukat. – Orossal játszottunk, és kikaptunk – mesélik az édesanyjuknak, aki azonban nem látja és nem hallja őket. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában