Helyi közélet

2016.01.17. 16:14

A fiatal igazgató nem ijedt meg a szerteágazó feladatoktól

Nyíregyháza - A Kelet arcképcsarnoka: Malamidesz Szilvia, a Nyíregyházi Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője.

Nyíregyháza - A Kelet arcképcsarnoka: Malamidesz Szilvia, a Nyíregyházi Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője.

Szokatlan vezetéknevéről kiderül, hogy Malamidesz Szilvia ereiben görög vér is folyik, nagyapja ugyanis Szalonikiből származik. A szülei Németországban ismerkedtek meg, ott is házasodtak össze, de úgy döntöttek, hogy visszatérnek Magyarországra. A bátyja után Szilvia is már idehaza született, Nyíregyházán jártak ­iskolába.

– A jósavárosi általános iskola után a 107-es ruhaipari szakközépiskolába jelentkezem, ott is érettségiztem. Rövid ideig dolgoztam a szakmában, de váltani akartam. Sikeresen felvételiztem a Nyíregyházi Főiskola média szakára, remélve, hogy talán újságíró leszek – de mire végeztem, ezen a területen is létszámleépítések kezdődtek.

Szerteágazó feladatok

Így került a közművelődés világába: a Kállay Gyűjteményben másfél évig dolgozott, majd a megyei múzeum közművelődési osztályán segítette többek között a Múzeumok Éjszakája, a belvárosi gyermeknapok és a Magyar Dal Napja sikerét, 2012-ben pedig a Váci Mihály Kulturális Központ munkatársa lett.

– Megtudtam, hogy a Vasutas Művelődési Ház sikeres igazgatója, Mester Zoltán nyugdíjba készül, s meg lehet pályázni az igazgatói posztot. Vettem egy mély lélegzetet és döntöttem: megpróbálom. 2013 tavaszán kaptam az értesítést, hogy májustól vezetőként számítanak a munkámra.

A nyíregyházi „Vasutas” néven ismert intézmény az idén lesz százéves. Annak idején maguk a vasutasok építették, mert igényük volt a tanulásra, a szórakozásra. A fiatal intézményvezető nem ijedt meg a szerteágazó feladatoktól, sikerült helyet foglalnia az irányító szervezet, a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület felépítésében is.

A vezetés célja az esélyegyenlőség érvényre juttatása. 2002 óta akadálymentesen juthatnak be az épületbe a mozgássérültek, akik az egészségesekkel együtt vehetik igénybe a szolgáltatásaikat. A könyvtárban Braille-nyomtató és szövegfelismerő szkenner is található a közel száz hangoskönyv mellett, a könyvtárból majd’ tízezer kötet kölcsönözhető. A ház bababarát terület, hogy kisgyermekes anyukák is látogathassák az intézményt. Hangsúlyt fektetnek a felnőttek oktatására, az élethosszig tartó tanulás segítésére, a hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci hátrányainak csökkentésére 2002-ben külön programot indítottak.

Kultúra, sport, egészség

– Nálunk számos önszerveződő klub, kisközösség működik, a résztvevők többféle ismeretre is szert tehetnek. Előadásokat hallgatnak az egészséges életmódról, ünnepségeket és bálokat szerveznek, eljárnak az ország különböző pontjain nemzetközi találkozókra. A kulturális programok mellett lehetőséget kínálunk mozgásra, az egészség megőrzését szolgáló foglalkozásokat és számos, az egészséges életmódot segítő előadást tartunk. Könyvtárunkban e-Magyarország Pont működik, mely nyilvános internet-­hozzáférést biztosít. Közben nekem is lépést kell tartanom az újabb igényekkel. Tavalyelőtt andragógiából mestervizsgát tettem. Így újulunk meg magunk is a „nyíregyházi Vasutas” századik születésnapjára.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában