Helyi közélet

2016.01.26. 17:56

A nagy napon minden apróság sokat számíthat

Nyíregyháza - A gondos esküvői előkészületek a divattervező, a sminkmester-kozmetikus és a fodrász szemével.

Nyíregyháza - A gondos esküvői előkészületek a divattervező, a sminkmester-kozmetikus és a fodrász szemével.

Közeleg lapunk Álompár esküvői kiállítása, amelyről a hétvégén lebben fel a fátyol a Váci Mihály Kulturális Központban.

Praktikus tanácsok

– Ha csak a fazonokban gondolkozunk, akkor elég széles skáláról választhatunk. Manapság divatosak a báli fazonok, a testvonalát követő, sellő ruhák, és a rövid ruhák is előtérbe kerültek – mustrálta a kínálatot Rabócsi Renáta divattervező. Majd megjegyezte, hogy a csipkék „az év királynői”. – Csipkékből is vannak különböző stílusúak: a finom szövésű, francia csipkék, romantikus hatásúak, a gyöngyös csipkék karakteresek, és megjelentek a kristályos, modern hatású csipkék is. A teljes csipkeruhák végtelenül elegánsak. Nagyon jól kombinálhatóak tüllel, selyemmel. A menyasszonyi ruha választásánál fontos tényező a testalkat. Nagyon sok ruhának megvan az az előnye, hogy belső corset-tel (fűzővel) készülnek, amelyek kiválóan formálják az alakot.

A leglényegesebb az, hogy a ruhában a formánk tökéletes nőies alakot mutasson! Vagyis az a cél, hogy szép mell-, derék- és csípőformát kapjunk. A 90-60-90-es méret álomalkatnak számít. Érdemes figyelni az arányokra a nagyobb számoknál is. A körte alkatú nőknek tökéletes a nagy szoknyás báli fazon. A széles vállú, keskeny csípőjű hölgyeknek szintén jó választás. A nagyvilág sztártervezői is előrukkoltak a variálható menyasszonyi ruhákkal. Ezeknek én már évek óta híve vagyok. – Rabócsi Renáta ruhái általában két szoknyával készülnek.

– Az első, a főruha általában nagy, uszályos szoknyával, a szertartásra és a vacsorára mesésen elegáns, könnyfakasztóan királylány hatású. A vacsora után egyetlen mozdulattal levehető, és az alatta lévő szoknya már sokkal kisebb, könnyebb, tökéletesen viselhető a lakodalomban. Ez a szoknya már lehet akár rövid, elöl rövid-hátul hosszú, vagy magas hasítékkal, elől vagy oldalt. Attól függ, hogy a menyasszony mennyire merész. Ez esetben a násznép habitusát is figyelembe lehet venni.

Ha az éjszaka pörgősnek ígérkezik, érdemes kényelmesebb „második” szoknyát választani. Ez azért is jó megoldás, mert általában nehezen döntenek a menyasszonyok egy stílus mellett, így viszont kettőt választhatnak. A ruha stílusának harmóniában kell lenni a helyszínnel, a dekorációval és természetesen a vőlegény öltözékével.

Vajon mit lehet ajánlani a vőlegényeknek? Rabócsi Renáta Már Róbert kollekcióját említi példaként, aki ért a férfiruhához, a stílusos férfi öltözékekhez.

– A menyasszonyok próbáljanak fel olyan ruhákat is, amelyekről azt gondolják: „ez a fazon, biztos nem áll jól nekem!” Ma szélesebb körből lehet válogatni. A tervezői darab igazán egyedi. Érdemes megnézni Elie Saab, Zuhair Murad vagy Pnina Tornai 2016-os menyasszonyi ruháit. Megjelennek a színes esküvői ruhák, a különleges formák – csipke és kristály minden mennyiségben.

– A menyasszonynak a második (menyecske) ruha kiválasztása is fontos. Azt ajánlom, hogy aki teheti, és az alkata engedi, válasszon rövid ruhát! Éjfél és a hosszú nap után nincs nagyobb megváltás, mint a kényelmesebb ruha, amiben lazán levezényelheti a lakodalmat. Ez a ruha a hagyományok szerint piros, de manapság már bármilyen színt választhatunk. Egyetlen dologra figyeljünk: különleges és egyedi legyen! Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor valakinek a násznép között ugyanolyan a ruhája, mint a menyecskeruha…

Csipke, masni, virágdísz

– A frizuráknál az idén a természetes megoldásokkal találkozunk, amelyek friss, üde kellemes hatást eredményeznek. Ebben az évben nagy divat lesz a hajakban a csipke, a masni és a hófehér virágdísz. A szorosan tarkóhoz rögzített lófarkat strasszokkal díszített fejpánttal vagy a legújabb divatnak számító, apró pillangókkal lehet varázslatossá tenni – jegyezte meg Lukács Gabriella fodrász. Hozzátette:

– A hátra tűzött kontyok továbbra is hódítanak. Az éles választékkal szorosan lesimított frizuráknál a konty középre vagy tarkóra kerül. A letisztult hajköltemények sosem mennek ki a divatból, „a kevesebb több” elvén bátran használjuk kiegészítőket, például hangsúlyos fülbevalót. Továbbá divat a hátra húzott fonatok és ezek díszítve, ezüst ékszerekkel a kontyoknál. A fonatok fejpántos használata rendkívül izgalmassá teszi frizuránkat. Egyre nagyobb teret nyernek a laza, természetes hullámos hajviseletek, mély választékkal oldalra fésülve könnyed frizurát kapunk. Mint a bőrünk ápolása, úgy a hajunk hidratálása is fontos. Használjunk balzsamokat, olajozzuk a hajvégeket!

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország január 26-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában