Helyi közélet

2016.01.19. 19:31

A zajtaiak kiegyeznének a tavalyi évvel

Zajta - A jégverést leszámítva elégedett az elmúlt esztendővel Zajta polgármestere.

Zajta - A jégverést leszámítva elégedett az elmúlt esztendővel Zajta polgármestere.

Az új esztendővel együtt járnak új tervek és új célkitűzések is. Kosztya Zoltánt, Zajta polgármesterét arról faggattuk, mi várható 2016-ban a községben.

Bitumen a megkopott útra

– A temető felújítására elnyertünk kétmillió forintot, szeretnénk egy sétányt kialakítani benne. Pályázunk a belterületi utak felújítására is. A határig kiépített útnak van egy olyan, a korábbi években már elkészült másfél kilométeres szakasza, amely a beruházás során nem újulhatott meg, azt szeretnénk bitumenes burkolattal ellátni – magyarázta a település vezetője.

– Sajnos, a határon átvezető út az átadása óta nem volt használatban. A migrációs helyzet sem kedvezett a schengeni határ kiszélesítésének, de remélem, eljön még egyszer az az idő, hogy szabad lesz rajta az átjárás Romániába.

– Tavaly megújult az orvosi rendelőnek és a polgármesteri hivatalnak otthont adó épület, a következő feladat az önkormányzat számára az óvoda és az idősek nappali otthonának felújítása lesz.

– Ebben az évben is folytatjuk a mezőgazdasági közmunkaprogramot, ami 50–60 helybelinek jelent megélhetési lehetőséget. Tavaly nagy veszteséget okozott a környező önkormányzatoknak és a gazdáknak a pünkösdhétfői jégverés. Csak remélni tudjuk, hogy az idén nem kell számolnunk természeti katasztrófával.

Aggodalom a fák miatt

– A jégverés ellenére az önkormányzati uborkatermesztés jól sikerült, a gyümölcsösünk miatt azonban aggódom. A fiatal csemeték nemsokára termőre fordulnak, s csak utána tudjuk megmondani, hogy a gyümölcsfák szenvedtek-e végzetes károsodást.

Az önkormányzat mellett a helybeli konzervgyár foglakoztat munkásokat. A lakosok közül kevesen helyezkednek el az üzemben, távolabbról, például Porcsalmáról, Györtelekről hoznak munkásokat autóbusszal. Bár kötöttebb ott a munka, de nagyobb is a fizetés a közmunkához képest.

Mivel a családok otthonteremtési kedvezményét közmunkások még nem vehetik igénybe, valószínűleg néhányan ­hosszabb időre a konzervgyárban fognak elhelyezkedni.

KM-MML


Lezárták a pályázatokat

– A szociális tűzifát még december előtt kiosztottuk. Ha valaki mégis rászorul, az önkormányzat vesz fát, s aki igényel, annak levonjuk a februári vagy a márciusi fizetéséből a tüzelő árát.

– Mint említettem, tavaly átadtuk a felújított rendelőt és a polgármesteri hivatalt, valamint a határig vezető utat. Lezártuk a pályázatokat, vagyis elégedettek lehetünk az elmúlt esztendővel. Mindezek alapján úgy gondolom, helyénvaló az a kívánságom, hogy az idei esztendő ne legyen rosszabb, mint a tavalyi év volt – tette hozzá Zajta vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában