Helyi közélet

2016.01.03. 14:41

Ahány nyelvet tudsz, annyi embernek számítasz

Nyíregyháza - Fiatalok, idősek egyaránt tanulnak nyelviskolájukban. A Kelet arcképcsarnoka: Fodor Ildikó, a London Nyelviskola alapító ügyvezetője.

Nyíregyháza - Fiatalok, idősek egyaránt tanulnak nyelviskolájukban. A Kelet arcképcsarnoka: Fodor Ildikó, a London Nyelviskola alapító ügyvezetője.

Pedagógus szülők gyermeke, a ma nyugdíjas édesapja egykor a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola főigazgató-helyettese is volt.Első lányuk, Ildikó a Zrínyi Ilona Gimnázium elvégzése után főiskolás lett, majd Egerben levelezőként az egyetemi rangot jelentő mestervizsgát is abszolválta.

– Mint a legtöbb fiatal diplomás, én is mielőbb értelmes és hasznos munkát szerettem volna végezni. Így jött az ötlet: London néven nyelv­stúdiót alapítottunk a mezőgazdasági főiskolán. Először eszperantó nyelvet oktattunk, hogy a végzős diákok 3 hónap után nyelvvizsgát tehessenek. Debrecenből, az egyetemről járt át két docens oktatni, vizsgáztatni, s a végzős hallgatók teljesítették az eszperantó nyelv nem túlságosan nehéz követelményeit, így teljes értékű diplomához juthattak.

– Az igazi fejlődés 2000-ben indult el: a SZÜV-székházban irodát és oktatótermeket béreltek, s elkezdték bővíteni tevékenységüket. Először az angol és a német nyelvi programjukat akkreditáltatták, majd sorra megszerezték a munkájukhoz a szükséges tanúsítványokat. – Hivatalos partnerintézménye lettünk a City&Guilds nemzetközi nyelvvizsgaközpontnak, így az angolon és a németen kívül orosz, spanyol és eszperantó tanfolyamokat kínálunk az érdeklődőknek. Mivel az utóbbi időben sokan vesznek végleges vagy ideiglenes búcsút hazánktól a jobb kereset reményében, ezért a London Nyelviskola iránt is érezhetően megnőtt az érdeklődés.

Nyugdíjasok ülnek a padba

Korábban több megyei városban is indítottak nyelvtanfolyamokat a tanulni vágyóknak, az utóbbi időben pedig cégek, vállalatok kérték, hogy települjön ki hozzájuk a nyelv­iskola, mert több külföldi cég működik a megyeszékhelyen és a tulajdonos szívesen veszi, ha könnyebben kommunikál egy itteni szakember a cégvezető anyanyelvén.

Vannak olyan fiatalok, akik könnyített oktatáson csak a „konyhanyelvet” szeretnék elsajátítani, mielőtt elmennének Németországba vagy Angliába. Sokuknak ingyenes oktatást is szerveztek már, mert a nyelviskola rendszeresen pályázik ilyenfajta támogatásokra, sikerrel.

De megemlíti az ügyvezető asszony a nyugdíjasokat is, akiknek a családjukból kirepültek a gyerekek, ráadásul külföldre: ők nemcsak unalomból járnak el óráikra, s hogy frissen tartsák az agyukat, hanem azért is, hogyha kilátogatnak gyermekükhöz, ne csak köszönni tudjanak németül az unokáknak, a kinti új rokonságnak.

Közösen költöznek

Vannak különös esetek is. Például az az orvos házaspár, akiknek egyetlen gyereke jövőre végez és külföldre szeretne kijutni: ők is vele akarnak tartani, ott szeretnének praktizálni, ehhez viszont elengedhetetlen az idegen nyelv anyanyelvi szintű ismerete.

Fodor Ildikó boldog házasságban él, a férje fontos állami hivatalban közgazdász, a nagyobbik lánya szintén közgazdásznak készül a budapesti Corvinus Egyetemen, a kisebbik lány a Zrínyi gimnázium haladó angol szakos tanulója. Természetesen a gyerekek, akárcsak a szülők, nemcsak magyarul értik meg egymást.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában