Helyi közélet

2016.01.23. 11:33

Egy kardlegenda, mint a béke követe

Nyíregyháza - Megszokhattuk, hogy a nyíregyházi Jósa András Múzeumban mindig látni egy-egy érdekes fegyvert, gyönyörűen megmunkált szablyát, kardot, de szombaton igazi különlegességben gyönyörködhettek a látogatók.

Nyíregyháza - Megszokhattuk, hogy a nyíregyházi Jósa András Múzeumban mindig látni egy-egy érdekes fegyvert, gyönyörűen megmunkált szablyát, kardot, de szombaton igazi különlegességben gyönyörködhettek a látogatók.

A Yorki kard pompázott előttük – persze csak a hű mása, de így is megérintette a történelem azt, aki látta.

Az eredetijét Zsigmond király 1414-ben a Konstanzi Zsinaton kapta az általa kineveztetett pápától. Ezt a kardot 1416-ban először Párizsba, majd Angliába vitte, ahol a 100 éves háború békekötésére ajándékként adta V. Henriknek. A kard a Windsori kápolnába került, majd a kanonok York városának adta 1439-ben. Azóta ott őrzik. A kardnak bűvös erőt tulajdonítanak, amely segíti a békét.

E kard replikáját Szabó István készítette el, és mutatta be szombaton a Jósa András Múzeumban, az Országos „Mesterremek” meghívásos pályázati kiállítás részeként, a fegyverkovács szakágban.

A szervezők nevében az Aranykapu Népművészeti Egyesület elnöke, Puskásné Oláh Júlia köszöntötte a megjelenteket, majd Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke valamint dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere adta át a „Mesterremek” pályázati díjat Szabó Istvánnak.

A Yorki kard történetének ismertetése mellett a kovácsmesterség rangjáról, mitikus tiszteletéről értekezett dr. Töll László ezredes, fegyvertörténész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezető szakreferense. S ha már kard és lovagias fegyver: a legmagyarabb fegyvernem, a magyar huszárság, azon belül is a nyíregyházi huszárok dicső korszakából villantott fel életképeket dr. Bene János, a múzeum igazgatója. KM-NyZS

További információk az eseményről a Kelet-Magyarország 2016. 01. 25-i számában és a kelet.hu 2016. 01. 25-i oldalán

KM-NyZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában