Helyi közélet

2016.01.22. 07:26

Ezek történtek január 22-én

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Letette a tollat és megszárította a tintát a Himnusz kéziratán Kölcsey Ferenc (1823). Ekkor még nem tudta, hogy ez lesz a Magyar Kultúra Napja.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Letette a tollat és megszárította a tintát a Himnusz kéziratán Kölcsey Ferenc (1823). Ekkor még nem tudta, hogy ez lesz a Magyar Kultúra Napja.

– A kézirat az Országos Széchenyi Könyvtárban megtekinthető – Ha úgy tetszett, akkor egy verset is elolvashatott Lord Byrontól, aki ugyancsak ezen a napon született 1788-ban. Ha élne – ez itt a tréfa helye – akkor most 1032 gyertyát fújdogálna a tortáján I. István király felesége Bajor Gizella. Akkor a lovas fogat volt a közlekedési eszköz, az autók elterjedéséhez szükség volt arra az 1852-es napra, amikor a porlasztó atyja Csonka János megszületett. Diplomája nem volt, de találmányai miatt feljogosították a gépészmérnöki cím viselésére. Biztos azon a napon is fogadta szülinapi köszöntőit, amikor 1906-ban meglátta a napvilágot Sebes Gusztáv az aranycsapat edzője. Guszti bácsi még hallhatta Cseh Tamás dalainak valamelyikét, aki 1943-ban ugyanezen a napon született. Ekkorra már voltak bérlői az 1930-ban épült 381 méter magas (a tengerszint feletti magasságot levonva kb. Tokaji hegy méretű) Empire State Buildingnek. A legfelső szintet sokáig nem tudták kiadni, ezért az Empty (üres) State Building nevet ragasztották rá. Az építés alatt (naponta 4 és fél emeletet haladtak) az európai bevándorlók és a mohawk indiánok közül 14 vesztette életét, a megnyitás után pedig az öngyilkosok kedvence lett New York máig legmagasabb épülete, ezért aztán a tetőt körbekerítették. Ugyancsak 14 ember halt meg, amikor egy repülőgép csapódott az épületbe 1945 nyarán. Ezt nem fogják elhinni – tervezéskor az épület árát 50 millió dollárban határozták meg, a kivitelezést pedig kihozták 41 millió dollárból. Ezt biztosan nem tudnánk utánuk csinálni. Ugye érdekes napra ébredtünk?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában