Helyi közélet

2016.01.02. 19:29

Kormányzók között lesz az első

Nyíregyháza - A korábbi nyíregyházi elnök felkészítésének utolsó állomása San Diego lesz.

Nyíregyháza - A korábbi nyíregyházi elnök felkészítésének utolsó állomása San Diego lesz.

Pénzes Ilona elsősorban családanya, mellette egy cég, a Carbon Black Kft. tulajdonos vezetője: alapanyagot szállítanak be a gumigyártó multinacionális vállalatoknak, itthon és külföldön. A vállalkozás 2016-ban lesz húsz éves, ez önmagért beszélő teljesítmény.

Eredetileg pedagógus, matematika-kémia szakos tanár, később közgazdászként váltott, s a cégnél ő viszi a pénzügyi területet és sok mást is: a vámtól a vegyipari regisztráción át a munkavédelemig – de hogy jött ehhez a Rotary?

Elsők a gyerekek

– Már a Nyíregyházi Rotary Club tizenegy évvel ezelőtti alakításánál megkerestek a barátaim, vegyek részt a munkában, s bár segítettem, amiben tudtam, eleinte úgy éreztem: nem lesz elég időm erre. Lekötött a vállalkozás, a család is folyamatosan igényli a törődést – emlékszik a kezdeti dilemmákra.

Aztán utánanézett, miről is szól ez, s látta, milyen nemes célokat szolgál szerte a világban. Úgy gondolta, megpróbálja, de elsősorban önmagával szemben fogalmazott meg komoly elvárásokat, mert meggyőződéssel vallja: az embernek tennie is kell azért közösségért, ahová tartozni szeretne.

Belépett, és nagyon megszerette a nyíregyházi csapatot, de őt is megismerték és elismerték, hamarosan elnöknek választották, így kipróbálhatta a vezetést is. Nem sokkal rá az országos vezetőségben találta magát, s különböző posztokon kapott megbízatásokat, a legjobban az Early Act országos koordinátori szerepét kedvelte, mert itt kisdiákokkal kellett foglalkoznia. – Úgy gondolom, a gyereknél kell elkezdeni a nevelést a jóra, ők a legfogékonyabbak az elfogadásra, a segítésre, jótékonykodásra – árulja el, hogy erős maradt a pedagógusi vénája. Négy évig vezette ezt a munkát, aztán átadta másnak, mert meggyőződése: mindig tovább kell adni a feladatokat. Meg kell adni a lehetőséget másoknak is, mert lehet, jobban csinálják, vagy csak egyszerűen másképp látnak valamit, és olyan új elemekkel dolgoznak, amelyek jobban segíthetik a cél elérését.

Berlin, Milánó, San Diego

S rögtön jött az új kihívás: előbb az országos mozgalom alkormányzójának választották meg, bő két évvel ezelőtt pedig eldőlt: ő lesz az első női kormányzó. A kinevezés előtt tehát rendkívül alapos és hosszú felkészülési folyamat vette kezdetét. Ehhez sokat kell utaznia: Berlinben a nemzetközi szervezet teljes felépítését, működését ismertették meg vele, folytatás Milánóban, az utolsó állomás pedig január közepén San Diego lesz, ahol 520 kormányzóval kapja meg az utolsó instrukciókat a júliusi beiktatáshoz.

Több mint egymillió tag világszerte

Az első Rotary klub 1905. február 25-én alakult meg egy Paul Harris nevű ügyvéd kezdeményezésével Chicagóban. Úgy gondolta, meghív az irodájába egy teára, beszélgetésre néhány embert, akik valamilyen módon a helyi közösség fontos, aktív szereplői voltak. Elsősorban barátokat keresett, mert akkor költözött a városba és nem voltak még ott barátai. Jókat beszélgettek közös dolgokról, aztán olyan vállalkozásokba kezdtek, amelyekkel szebbé, jobbá tehették a közösségüket, s az őket körülölelő világot. A Rotary ma a világ 159 országában van jelen és nyelvek tucatjait, politikai és társadalmi szerkezeteket, szokásokat, vallásokat és hagyományokat fog át. Ma 1,2 millió klubtag van, és a világon több mint 29 ezer klub működik, mindegyik azonos szellemben, az Egységes Rotary Club Alkotmány alapján, melyet eredetileg 1922-ben hagytak jóvá.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában