Helyi közélet

2016.01.28. 14:22

Szilveszterkor civilként mentett életet a műtősfiú - nem tartja magát hősnek

Nyíregyháza - Szilveszterkor egy földön fekvő alakot látva vajon hányan legyintenének azzal, hogy biztosan csak részeg, és mennének tovább? Nem így tett Bacskai Gergely, aki 2015 utolsó napján megmentette egy színinfarktusos férfi életét.

Nyíregyháza - Szilveszterkor egy földön fekvő alakot látva vajon hányan legyintenének azzal, hogy biztosan csak részeg, és mennének tovább? Nem így tett Bacskai Gergely, aki 2015 utolsó napján megmentette egy színinfarktusos férfi életét.

Nem volt időm gondolkodni, automatikusan cselekedtem, amikor kiderült, hogy a földön fekvő férfinek nincsenek életjelei. Megkezdtem az újraélesztést, amit a pár perc múlva kiérkező mentők folytattak, majd a négykezes újraélesztésben is segítettem nekik – elevenítette fel a történteket Gergő, aki műtőssegédként dolgozik, és egyetlen percig sem gondolta azt, hogy tette miatt hős lenne.

– Nem volt időm félni, megijedni vagy gondolkodni. Ösztönösen cselekedtem – így emlékszik vissza 2015. december 31-ére Bacskai Gergely. A Jósa András Oktatókórházban dolgozó műtőssegéd mai is azt mondja: semmit sem tenne másképp, s talán a sorsa akarta úgy, hogy szilveszterkor ne fogyasszon alkoholt, beüljön az autójába és elinduljon tankolni.

Nem voltak életjelei

– Ahogy kinéztem a kocsi ablakából, egy földön fekvő emberre lettem figyelmes, aki mellett guggolt valaki. Lehúztam az ablakot, és megkérdeztem, mi történt. A hölgy kétségbeesve mondta, hogy a férje összeesett, nem reagál semmire – idézi fel a történteket a 37 éves, Rakamazon élő Gergő. – Az alig kétszáz méterre lévő mentőállomásra hajtottam, szóltam, mi történt, és azonnal visszamentem a férfihez, akinek leállt a légzése, nem volt pulzusa, s megkezdtem az újraélesztését, amit a pár perccel később érkező mentők folytattak, de maradtam, és a négykezes újraélesztésben is segítettem nekik. Megnyugodtam, amikor kórházba vitték a férfit – teszi hozzá a családapa.

Arról is mesél, mennyire mása élesben végrehajtani, mint egy műanyag babán gyakorolni a mozdulatokat. Automatikusan tette a dolgát, amiről úgy gondolja, mindenkinek kötelessége lenne megtenni. Nem azért, mert az egészségügyben dolgozik, mert ez a hivatása, hiszen az elmúlt év utolsó napján egyszerű civilként cselekedett.

Törődjünk egymással!

– Szilveszterkor biztos sokan gondolták volna azt, hogy „csak részeg” és továbbmennek, azonban ilyenkor is arra kell gondolni, hogy egy embertársunkról van szó, aki kihűlhet, megfagyhat – mondja a 17. éve a kórház műtőjében dolgozó Gergő, és egy percig sem gondolja azt, hogy hős lenne.

– A világ legnagyobb problémája ma a személytelenség és a pénzközpontúság – állítja Bacskai Gergely. – Az emberek szenvtelenek, nem törődnek eléggé egymással, így nem veszik észre a másik problémáit, pedig egy kis odafigyeléssel, empátiával nagyon sokat tehetnénk egymásért – vallja egyfajta életfilozófiaként az életmentő műtősfiú, aki az unokáinak úgy mesél majd 2015. december 31-éről, mint élete legkülönlegesebb, mégis egyik legfelemelőbb napjáról.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország január 28-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában