Helyi közélet

2016.01.09. 10:52

Teret neveztek el róla születésének 97. évfordulóján Nyírbátorban

Nyírbátor - Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testülete önkormányzati határozatával egyhangúlag döntött még tavaly novemberi ülésén arról, hogy a Római Katolikus Templom előtti teret Dr. Szalontai Barnabásról nevezi el.

Nyírbátor - Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testülete önkormányzati határozatával egyhangúlag döntött még tavaly novemberi ülésén arról, hogy a Római Katolikus Templom előtti teret Dr. Szalontai Barnabásról nevezi el. Az ünnepélyes névadásra, és a névadó emléktábla leleplezésére a nyírbátori MNM Báthori István Múzeum Állami díjas alapítójának, a város díszpolgárának, a lokálpatrióta néprajzkutatónak, történésznek születése 97. évfordulóján került sor – talán nem véletlenül.

A Kárpátaljához tartozó Ilosván 1919. január 8-án született Szalontai Barnabás a debreceni és a pécsi egyetemen végzett jogot, de a háború, és betegsége nem engedte befejezni ezen tanulmányait. A közigazgatásban helyezkedett el, de annak átszervezése első hullámban sodorta el a nyíregyházi Megyeházáról. Nyírbátorba került, ahol családi élete és a lehetőségek a pedagógus pályára irányították. Nem volt született nyírbátori. De lokálpatrióta nem csak az lehet, aki helybéli születésű. ( Attól pedig, hogy valaki helybéli születésű, még nem biztos, hogy lokálpatrióta. / A szerző./ ). Szalontai Barnabás, a hűséges lokálpatrióta, a város díszpolgára munkássága, életútja erre a leghitelesebb bizonyíték – fejtette ki Németh Attila alpolgármester a tér névadó ünnepségén. Méltán nevezett el teret róla a város képviselő testülete. Nem azért, hogy elismerésben részesítse. A magas elismeréseket – Állami Díj, a „Városért” kitüntetettje, később a díszpolgári cím – már életében megkapta. Hanem mert munkássága és a városra gyakorolt, máig is ható hatása azt megköveteli az utókortól – méltatta a döntést az alpolgármester.

Dr. Báthori Gábor, a MNM Báthori István Múzeum igazgatója az 1955-ben e múzeumot megalapító, majd 1962-től haláláig, 1984. március 5-ig azt igazgató néprajztudósra, történészre, az Állami Díjas múzeumigazgatóra, annak szakmai pályafutására emlékezett.

A város polgármestere, Máté Antal leplezte le a névadó emléktáblát, majd a család tagjaival és a regnáló múzeumigazgatóval a névadó születésének napra 97. évfordulója alkalmából, születésnapján a kegyelet, az emlékezés és tisztelet koszorúját helyezték el az emléktáblánál.

A közterület neve immár Szalontai Barnabás tér. A névadóünnepségen és a névadó emléktábla felavatásán a családtagok, az önkormányzat és a város képviselő testülete, valamint a Múzeum Baráti Kör tagjain kívül barátok, ismerősök is részt vettek.

- Tanyik József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában