Helyi közélet

2016.01.08. 07:54

Több tűzifát ígértek? - "Ezzel nem sokáig leszünk kisegítve!"

Nyíregyháza, Vámosoroszi, Sényő – Az országos hírekben nem erről volt szó! Sokkal több szociális fára számítottam, mint amennyit leborítottak a portám elé, ráadásul tölgyet, akácot vártam, nem pedig nyárfát! Ezzel nem sokáig leszünk kisegítve, pénzünk pedig nincs tűzifára – kesergett a vonal túlsó végén egy neve elhallgatását kérő, szatmári kistelepülésen élő olvasónk.

Nyíregyháza, Vámosoroszi, Sényő – Az országos hírekben nem erről volt szó! Sokkal több szociális fára számítottam, mint amennyit leborítottak a portám elé, ráadásul tölgyet, akácot vártam, nem pedig nyárfát! Ezzel nem sokáig leszünk kisegítve, pénzünk pedig nincs tűzifára – kesergett a vonal túlsó végén egy neve elhallgatását kérő, szatmári kistelepülésen élő olvasónk.

A családfő még hozzátette: gyanítja, hogy ha leméretné a kiszállított mennyiséget, jóval kevesebb lenne, mint amennyit a papírforma szerint aláírt. Felvetése nyomán megyei körképünkben annak jártunk utána, rendben megérkeztek-e a szociális tűzifaszállítmányok a rászorulókhoz, elégedettek-e a mennyiséggel és a minőséggel, s képesek-e további segítséget nyújtani a helyhatóságok, ha elfogy az ingyenes tűzrevaló.

Országos, de helyi viszonylatban is jelentős mennyiségű tűzifát osztanak ki november óta a helyhatóságok a rászorultak között. A települések általában maguk is pályázati eljárásban nyújtanak be igényt tüzelőre, s az elnyert pénzből – a kevésbé hátrányos helyzetűeknél pedig a plusz önerőből – beszerzett famennyiséget képviselő-testületi döntés alapján osztják szét. Egyre gyakoribb, hogy tűzifa helyett szenet adnak, mivel egyszerűbb, s olcsóbb is ez a megoldás az önkormányzatok számára.

Szigorú készletkezelés

A milliárdos nagyságrendű kistelepülési szociális tüzelőanyag-programnak köszönhetően a korábbi évekhez képest többen melegedhetnek a hideg napokban. Ám ha még így sem jut egy-két köbméternél több családonként a rendszerbe vont famennyiségből, akkor továbbra is nagy szerepet kap az öngondoskodás.

A NyírVV Nonprofit Kft. Nyíregyházán már december elejétől osztja a szociálisan rászorulók számára a tűzifát – tudtuk meg Szabó Edinától, a cég sajtóképviselőjétől. A Tüzér utcai telephelyen az idén 5000 mázsa fa áll a hátrányos helyzetű családok rendelkezésére, mely az év során elvégzett munkáknak – faápolás, vágás, gallyazás – köszönhetően gyűlt össze. Ebből 3030 mázsa 606 családhoz már el is jutott.

– A tervek szerint összesen négyezer mázsát biztosítunk a szociálisan rászorulók számára, ezret pedig krízishelyzetbe jutott családoknak, rendkívüli hidegre különítettünk el. A NyírVV-nek jelenleg nem kell tűzifát vásárolnia, köszönhetően a készlet szigorú kezelésének, ráadásul az egy főre jutó famennyiség is megnőtt a korábbi években megszokottakhoz képest. Már 2014-ben háromról öt mázsára tudtuk emelni az adagot. Az igényléseket a korábbi gyakorlatnak megfelelően a HUMAN-NET Alapítványhoz kell eljuttatni, s az elbírálás után a tüzelőanyag cégünk központi telephelyén hétfőtől csütörtökig 7.30-tól 14 óráig vehető át. Az együttműködésnek köszönhetően egyébként szervezettebb lett a faosztás, megszűnt a sorban állás és lerövidült a várakozási idő – tájékoztatta lapunkat a sajtóreferens.

Szabó Edinától megtudtuk azt is, hogy a fa hazaszállításáról az igénylőknek kell gondoskodniuk, csupán az idős, mozgáskorlátozott emberekhez szállítja ki a társaság a tüzelőanyagot. Mivel a külterületi városrészekben és bokortelepüléseken élők sem tudták a nagy távolság miatt megoldani ezt a problémát, az idén a megfelelő mennyiséget a külterületi városrészek centrumába is kiviszik, s ott osztják szét az igénylők között.

– Éppen ma kezdtük a tűzifa kiosztását, mely során egy rászoruló család két köbméter fához juthat. Harminc családot már ki is értesítettünk – tudtuk meg csütörtökön Dombrád polgármesterétől, Kozmáné Kasza Veronikától, aki hozzátette: ők a megszokottól eltérően nem akácra, hanem lágy, lombos fajtához tartozó fára pályáztak. Ennek ugyan kisebb a fűtőértéke, de így nagyobb mennyiséget tudtak belőle beszerezni – tájékoztatott a településvezető.

– Az elnyert támogatás 761 erdei köbméter lágy lombos fára volt elegendő. Az önkormányzatunk 13,5 millió forintra pályázott, ennek a 60 százalékát el is nyertük, s 360 családnak biztosítjuk belőle tüzelőt – mondta el Kozmáné Kasza Veronika, majd megtudtuk azt is, hogy ha nagyon muszáj, az önkormányzat a tulajdonában lévő traktorral ki is tudja szállítani a tüzelőt.

Tíz mázsát osztottak ki

Vámosorosziban viszont már le is zárult a tűzifaprogram, az önkormányzat közel tíz mázsa fát osztott ki, s kétszáz háztartást juttatott téli tüzelőhöz. Végh Endre polgármester lapunknak elmondta: akácra pályáztak, kétmilliót nyertek. A tűzifát a Nyírerdő Zrt.-től vásárolták, s a kiszállítás gondját – köszönhetően a két önkormányzati traktornak – teljes egészében magukra vállalták.

Nyárfa érkezett télire

A sényői önkormányzat 300 köbméter szociális tűzifát igényelt, ám csak 150-et kapott, ennyit tudtak szétosztani azon igénylők között, akik megfeleltek a feltételeknek.

– Háztartásonként 1,5 köbméter nyárfa járt, amit felhasogatva házhoz is szállítottunk. Méltányosságból további 50 köbmétert osztottunk szét azok között, akik valamilyen oknál fogva kiestek a jogosultak köréből, de rászorultak a segítségre – mesélte Pehely Zoltán, Sényő polgármestere. – Bár a faszállítmányokat nem mázsáltuk, mert akkor „többe került volna a leves, mint a hús”, odafigyeltünk arra, hogy a kiszállított mennyiség ne legyen kevesebb az előírtnál. Tudatosan döntöttünk a nyárfa mellett, mivel a lágy törzsű fából több jutott mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában