Helyi közélet

2016.02.14. 15:28

Ételbe fojtott bánatok

Nyíregyháza - Az evés zavarainak hátterében a lelki problémák, feszültségek jelentős szerepet játszhatnak.

Nyíregyháza - Az evés zavarainak hátterében a lelki problémák, feszültségek jelentős szerepet játszhatnak.

Magyarországon él Európában a legtöbb 15 év feletti kövér ember, ráadásul a világon minden ötödik halálesetet az elhízás okoz.

Evéssel kompenzálnak

Az – legyen szó bármely korosztályról – igaz, hogy a zsírdús, szénhidrátban gazdag táplálkozás, amely nélkülözi a rostot, a gyümölcsöt és a zöldséget, valamint a lustaság, mozgásszegény életmód a két legfontosabb oka a pluszkilók kialakulásának. És amiről gyerekek esetében is beszéltek a szakemberek, nagyon fontos, hogy a lehetséges szervi okok, betegségek mellett a lelki okokra is nagyobb figyelmet fordítsunk.

– Míg korábban úgy gondolták, hogy az elhízás, valamint a táplálkozással kapcsolatos zavarok csupán biológiai tényezők függvényei, addig az utóbbi két évtizedben a szemléletmód átalakult, komplexebbé vált, és sokkal inkább előtérbe került az elhízás hátterében álló pszichológiai és társadalmi-kulturális tényezők feltárása – mondta el lapunknak Lupák Éva.

– Az evés zavarainak hátterében a lelki problémák, feszültségek és konfliktusok jelentős szerepet játszhatnak. A munkám során a túlsúlyos embereknél szinte minden esetben találkozom önértékelési problémákkal, szélsőségesen negatív én- és testképpel – fűzte hozzá a nagykállói Sántha Kálmán Szakkórház pszichológusa.

Társult betegségek

– Az ilyen embereket gyakran fokozott érzelmi sérülékenység jellemzi, nagyfokú szenzitivitással reagálnak mások megjegyzéseire, és a pozitív visszajelzéseket szinte meg sem hallják, a jó tapasztalatok hiányában elhiszik saját magukról, hogy értéktelenek, nem bíznak saját belső értékeik meglétében. Egy idő után gyakran meg sem próbálnak változtatni a helyzetükön, nem fogadják el önmagukat, és eljutnak odáig, hogy „bánatukban” esznek, így még inkább értéktelennek érzik magukat, pedig sokszor egy megállíthatatlan negatív spirálba kerülnek, ami akár depresszió kialakulásához is vezethet – mutatott rá egy komoly problémára a szakember.

Gyakran az elhízás valamilyen már meglévő pszichés betegséggel társul (depresszió, szenvedélybetegség).

– A pluszkilók sokszor védekezésül szolgálhatnak. Ismert, hogy minél testesebb valaki, annál félelmetesebb, ezért gyakran a kisebbrendűségi komplexusok kompenzálását is szolgálja a hízás. Nőknél gyakori, hogy a nőiességgel, annak megélésével kapcsolatos problémák merülnek fel a háttérben – fogalmazott a pszichológus. Hozzátette: sztereotípia, hogy a túlsúlyos emberek kedvesebbek, humorosabbak, kevésbé tűnnek agresszívnak, holott gyakran csak arról van szó, hogy elfojtják indulataikat, szorongásaikat, és evéssel kompenzálnak.

Pszichés támogatás is kell

– A megfelelően összeállított étrenden és edzésterven kívül sokszor pszichés támogatásra is szükség van annak érdekében, hogy sikeres legyen az életmódváltás. Az elhízott személy énerejének támogatása a reális testsúly elérése és megtartása érdekében, testképkorrekció, az önismeret fejlesztése, az érzelmi önelfogadás elősegítése, az alkalmazkodóképesség erősítése, az egészség elérésének és megtartásának támogatása a terápia fő célja – ismertette Lupák Éva.

Az elhízásban szerepet játszik, hogy az egész napi ülőmunka után este lerogyunk kanapéra, a stresszt, feszültséget kalóriadús étkezésekkel próbáljuk oldani, a mozgás pedig rendszeresen kimarad a napjainkból. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a túlfeszített nap végén nincs erő egészséges ételeket készíteni, a rossz táplálkozási szokások – melegíthető gyorskaják, a szénhidrátbombák – tovább növelik a súlyfelesleget.

KM-BM

A teljes cikk elolvasható a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában