Helyi közélet

2016.02.20. 17:18

Februári munkák a kertben

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kertészkedő ember februárban sem tétlenkedhet, amint a kertbe kilép, arra vágyik, hogy érezhesse a tavasz fuvallatát, és egyben rengeteg tennivalóval találja magát szemben.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kertészkedő ember februárban sem tétlenkedhet, amint a kertbe kilép, arra vágyik, hogy érezhesse a tavasz fuvallatát, és egyben rengeteg tennivalóval találja magát szemben.

– A növények téli nyugalmi állapota a végéhez közeledik. A csonthéjasok kivételével megkezdhetjük gyümölcsfáink ritkító, esetenként ifjító metszését. A növényvédelmi tevékenységhez tartozik az eltávolított beteg fás részek, és amennyiben ősszel maradtak, akkor a gyümölcsmúmiák összegyűjtése, megsemmisítése. A gyümölcsmúmiák eltávolítása fontos, hiszen ezeken a képleteken rengeteg kórokozó telel át – ad lapunk olvasóinak hasznos tanácsokat Keczkó János, a nyíregyházi városüzemeltető cég munkatársa, aki maga is ízig-vérig kertbarát.

– A kéreg alatt telelő kártevők gyérítésének érdekében fontos mozzanat a gondos törzstisztítás. Metszés után szedjük össze a levágott nyesedéket, és fagymentes időben elvégezhetjük a lemosó permetezést. A permetezés előtt javasolt a permetezőgép átnézése, beüzemelése is, nehogy később okozzon bosszúságot számunkra – közölte Keczkó János, aki hozzátette: itt az ideje kidolgozni konyhakertünk ültetési tervét. A terv elkészítésénél vegyük figyelembe a vetésforgó szükségszerűségét is! Ezzel ugyanis elkerülhető a talajuntság (táp­anyagok kimerülése) és a kártevők felszaporodása is.

Térkép a vetési tervről

Érdemes a növénytársításoknak is utánajárnunk, így kevesebb növényvédelmi problémánk lesz a későbbiek során. Hasznos, ha a vetési tervről egy kis térképet készítünk, ami alapján több éven keresztül nyomon követhető a vetésforgó kialakítása. Gondoskodjunk előre a szükséges vetőmagvak beszerzéséről! Ha kellően enyhe marad az idő, megkezdhetjük a hidegtűrő zöldségnövények (zöldborsó, fejes saláta, hagymafélék…) magágyainak előkészítését – sorolta a kiskertek szerelmeseinek szánt tanácsait Keczkó János.

Nekiláthatunk a díszcserjék ritkításának

Keczkó János figyelmeztet: a haszonnövények mellett ne feledkezzünk meg kertünk dísznövényeiről sem! Melegebb, napos időben vizsgáljuk meg az ősszel telepített évelőket, és a felfagyott növényeket nyomjuk vissza a talajba, hogy ki ne száradjanak.

– Elkezdhetjük díszcserjéink ritkító metszését is. Említést érdemel, hogy a tavasszal virágzó bokrokat (boglárkacserje, aranyvessző, viráglonc, téli jázmin, gyöngyvirágcserje, tamariska, jezsámen, díszmandulák) csak akkor metsszük meg, ha már elvirágoztak. Az örökzöld bokrokat az esetleges februári fagyok idején továbbra is védjük az intenzív napsugárzástól, ha szükséges, a fagymentes napokon öntözzük meg őket! Növényeink tápanyag-utánpótlásáról is gondoskodnunk kell, a most kiszórt műtrágya a leghatékonyabb. Minden növény meghálálja a nitrogén utánpótlását a talajban, erre használhatunk péti sót vagy egyéb más nitrogéntartalmú műtrágyát.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában