Helyi közélet

2016.02.01. 09:08

Földárverések - Kik vásárolták megyénkben a legtöbb földet?

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet honlapján olvasható adatokból kiderítettük, a megyénkben kik vásárolták a legtöbb földet. A vásárosnaményi Bittner József 156 hektár földhöz juthat hozzá, teheti ezt 94 millió forint megfizetése ellenében. Agrárcége, a Marócsa Bt. fő profilja az állattenyésztés, azon belül is a birkatartás.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet honlapján olvasható adatokból kiderítettük, a megyénkben kik vásárolták a legtöbb földet. A vásárosnaményi Bittner József 156 hektár földhöz juthat hozzá, teheti ezt 94 millió forint megfizetése ellenében. Agrárcége, a Marócsa Bt. fő profilja az állattenyésztés, azon belül is a birkatartás.

– A földárveréseken szerzett területek egyharmadát eddig is én használtam. Ezek zömében Vámosatya és Barabás környékén fekszenek. A többi föld vagy szomszédos ingatlan, vagy a már meglévők közelében található. Ezeken birkákat akarok tenyészteni, hiszen a gazdaságom szerves részét teszi ki a tulajdonomban lévő kétezer anyajuh – mondta a Kelet-Magyarország érdeklődésére Bittner József, aki számos legelő mellett egy szántófölddel is gazdagodott. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet honlapján további érdekességekre is bukkantunk: több megyei polgármester (a dombrádi Kozmáné Kasza Veronika és a tiszabecsi Lőrincz Gusztáv) is vásárolt földet az államtól.

A „Földet a gazdáknak” program deklarált célja az, hogy a kis- és középbirtokosok termőföldhöz juthassanak. Az árverések tavaly novemberben kezdődtek, melyeken csak magánszemélyek indulhattak, cégek és vállalkozások nem. Egy ember legfeljebb 300 hektár földet vásárolhatott meg az államtól.

Nézzük az eddigi tapasztalatokat: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a „legnagyobb földszerző” címet Jeszenszki Mónika szerezte meg, ő 208 hektár állami földterület tulajdonosa lehet. A Nemzeti Földalapkezelő (NFA) hivatalos honlapján olvasható nyilvános adatokból kiderült: a hölgy egy nyíregyházi lakótelep negyedik emeleti lakásában él, összesen 382 millió forint értékben vásárolt földet.

Gégényi licitáló

A képzeletbeli dobogó második fokára Székely Jánosné állhat fel, közel 180 hektár állami ingatlan tulajdonjogához juthat hozzá a jövőben. A nyilvános cégadatok szerint Székely Jánosné Gégényben bejegyzett Zsóbe-Farm többségi tulajdonosa. A növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozás árbevétele 2014-ben közel százmillió forint volt. A gégényi vállalkozó mélyen a zsebébe nyúlt: 333 millió forint fejében vásárolhatja meg a földterületeket.

A vásárosnaményi Bittner József összesen 156 hektár földet vásárolt, teheti ezt 94 millió forint megfizetése ellenében.

Agrárcége, a Marócsa Bt. fő profilja az állattenyésztés, azon belül is a birkatartás.

– A földárveréseken megvásárolt területek egyharmadát eddig is én használtam. Ezek zömében Vámosatya és Barabás környékén fekszenek. A többi föld vagy szomszédos ingatlan, vagy a már meglévők közelében található. Ezeken birkákat akarok tenyészteni, hiszen a gazdaságom szerves részét teszi ki a tulajdonomban lévő kétezer anyajuh – mondta lapunk érdeklődésére Bittner József, aki számos legelő mellett egy szántófölddel is gazdagodott.

Polgármesterek is licitáltak

A Nemzeti Földalapkezelő honlapját böngészve további érdekességekre is bukkantunk: több megyei polgármester is sikeresen licitált a földárverések során.

Kozmáné Kasza Veronika amellett, hogy Dombrád polgármestere, évek óta gazdálkodik.

– Férjemmel közösen vezetjük a családi gazdaságunkat. Eddig egy héthektáros területen termesztettünk kukoricát és napraforgót – közölte lapunkkal a településvezető, aki tavaly decemberben harmadmagával licitált egy három és fél hektáros dombrádi földre.

– Tíz millió forintért sikerült hozzájutnom a területhez, ahol gabonaféléket szeretnénk termeszteni. Ez az ingatlan, amelyet eddig haszonbérletben egy vállalkozó művelt, közel van a régihez. Tulajdonképpen innen jött az ötlet, hogy mi is licitáljunk rá – fogalmazott Kozmáné Kasza Veronika, akitől megtudtuk: a vásárláshoz igénybe veszi majd a kedvezményes hitelt.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 1-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában