Helyi közélet

2016.02.21. 09:42

Kiváló évet záró szállodák

Nyíregyháza - A magyarországi szállodák a tavalyi siker után optimizmussal, pozitívan tekintenek az idei esztendőre is.

Nyíregyháza - A magyarországi szállodák a tavalyi siker után optimizmussal, pozitívan tekintenek az idei esztendőre is.

– Nagyszerű esztendőt zártak a magyarországi szállodák tavaly, az elért mintegy 18 millió szállodai vendégéjszaka 6 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. A migránshelyzet azonban a jövőben kockázatot jelent – mondta Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége főtitkára a budapesti szakmai konferencián.

Vezetnek a németek, de...

– A belföldi vendégéjszakák növekedése messze meghaladta a külföldiekét, és a szobafoglaltság is szépen javult. Az előrejelzés szerint a szállodák optimizmussal, pozitívan tekintenek az idei évre, óvatos növekedést várnak, ami 2015-nél alacsonyabb lesz. Kedvező a vendégforgalomnak az új légi járatok indulása, az országmarketingre költhető pályázati források vagy a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntője, amit májusban a fővárosban rendeznek – közölte Kovács István.

A TOP 10 küldőpiacok között Németország vezető helyét őrzi, de a német vendég­éjszakák száma a kétezres évek eleje óta felére esett vissza, ez súlyos probléma, amivel foglalkozni kell. Miközben vidéken 40 százalékkal nőtt a szállodai szobák száma, nem nőtt a külföldi vendégforgalom 2000 óta.

A negatív sajtóhírek hatása

– Az idei évre kockázatot jelenthet a változatlanul hátrányos adózási helyzet, köztük az áfa mértéke. Kedvezőtlen a munkaerőhelyzet, ami nemcsak a szakácsok, cukrászok, vagy felszolgálók körében jelentkezik, hanem a recepciósoknál is. Ez versenyhátrányt jelent, ahogy a felújítások elmaradása is. A szállodák jövedelmezősége nem elegendő a szükséges szállodai felújítások elvégzéséhez. A főtitkár szerint a migránshelyzet, vagy az unión belüli viták Schengenről szintén nagy kockázatot jelentenek az idei évre. Úgy vélte, a határellenőrzések visszaállítása beláthatatlan károkat okozna az ágazatnak. Budapesten a migránshelyzet miatt októberben, novemberben és decemberben csökkent a foglaltság az előző évihez képest feltehetően a negatív sajtóhírek hatására, miközben Pozsonyban, Prágában és Bécsben növekedést mutatott.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában